Search
Close this search box.

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Zdroj: Freepik.com

Sušený strouhaný kokos je vyráběn z dužniny zralých plodů kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera). Čerstvá masa obsahuje 60% tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Sušením se podíl vody sníží až na 2%. Kokosová dužnina je vynikajícím zdrojem minerálů, oplývá množstvím vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a selenu.

Zanedbatelné je množství sodíku, s jehož nadbytkem ve stravě se potýká většina české populace. Přestože je doslova napěchovaný nasycenými tuky, neobsahuje žádný cholesterol. Poskytuje menší dávku vitamínu C a poměrně slušnou porci vitamínů skupiny B, ale hlavně spoustu vlákniny.

Pokud si o Vánocích budete pochutnávat na cukroví připraveném z kokosu, může vás hřát dobrý pocit, že i když mlsáte, dodáváte tělu také látky užitečné pro zdraví.

Kokos vám přinese tyto benefity

  • vláknina zlepšuje peristaltiku, snižuje riziko vzniku zácpy, hemoroidů a rakoviny tlustého střeva
  • draslík reguluje krevní tlak, chrání kardiovaskulární systém před poruchami způsobenými hypertenzí
  • železo je důležité pro tvorbu hemoglobinu, čímž napomáhá distribuci kyslíku do tkání. Víte, podle jakých příznaků poznáte, že máte železa nedostatek?
  • zinek je rozhodující pro kvalitu imunitního systému, sexuální funkce a hraje důležitou roli při hojení ran
  • měď slouží k zajištění enzymů ovlivňujících metabolismus sacharidů, vytváření kostní hmoty, krvetvorbu a nervový systém
  • dostatek manganu chrání před zvýšeným ukládáním cholesterolu na stěny cév a před onemocněním cukrovkou
  • hořčík je důležitý pro činnost svalů a nervů, pro stavbu kostí a zubů, je prevencí infarktu a mírní premenstruační syndrom u žen

Kromě oblíbených kokosek je strouhaný kokos vhodný i jako součást nejrůznějších těst na koláče nebo muffiny, ale připravit si s ním můžete i dokonalou fit snídani. Vyzkoušejte například recept na pohankovo-ovesnou kaši s mákem a kokosem a nastartujte den zdravě. Kokos poslouží dobře jako posypka, dají se s ním zdobit dorty, ale také obalovat ryby ke smažení. Klidně ho můžete přimíchat do jogurtů, kaší, mléčných nebo ovocných smoothies. Zajistí lepší trávení, zasytí a neobsahuje žádný lepek.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se dostat do formy po porodu

Porod je jedinečným a krásným zážitkem, který přináší radost, ale také změny na vašem těle. Po příchodu nového člena rodiny se mnoho

Tělo a kondice

5 tipů, jak zatočit se špatnou kondicí

Špatná kondice může ovlivnit náš každodenní život a bránit nám v plném využití našeho potenciálu. Ale nezoufejte! Existuje několik tipů, které vám