vláknina

Datle – zdravá dieta beduínů

Pamatujete na časy, kdy se sušené datle, tedy plody datlovníku pravého (Phoenix dactylifera), objevily na pultech, nebo spíše pod pulty, pouze na

Pohanka – skromná superstar

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je stará kulturní plodina pocházející až z Číny. Přestože její semena budí dojem, že se jedná o obilovinu,

30 excelentních zdrojů vlákniny

Přestože o zdravotních přínosech vlákniny není pochyb, většina lidí ji nekonzumuje v dostatečném množství. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozpětí od

brambory-ve-kbeliku

Brambory a jejich zdravotní pozitiva

Brambor hlíznatý (obecný) patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji konzumovanou potraviny po celém světě. Český botanik a buditel Jan Svatopluk Presl je ve

pastinak

Pastinák – past na choroby a obezitu

Pastinák je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae) pocházející z oblasti Kavkazu a Blízkého Východu, nicméně již ve starověku její pěstování zdomácnělo v

artycoky

10 důvodů, proč se pustit do artyčoků

Artyčoky nepatří mezi zeleninu. To, co konzumujeme, jsou poupata teplomilné trvalky příbuzné třeba slunečnici. Velké zelené růžice odrazují nepřátelsky pevnou slupkou. Ale

Čas na zdraví