Datle – zdravá dieta beduínů

Datle – zdravá dieta beduínů

Pamatuji časy, kdy se sušené datle, tedy plody datlovníku pravého (Phoenix dactylifera), objevily na pultech, nebo spíše pod pulty, pouze na několik dní v roce někdy před vánočními svátky. V dnešní době si však tuto lahůdku můžete dopřávat v míře mnohem hojnější, protože jsou dostupné celoročně. Ač jsou sladké jako… Pokračovat v čtení

Pohanka – skromná superstar

Pohanka – skromná superstar

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je stará kulturní plodina pocházející až z Číny. Přestože její semena budí dojem, že se jedná o obilovinu, není tomu tak. Pohanka patří do čeledi rostlin rdesnovitých a jejími příbuznými jsou třeba šťovík, truskavec nebo rebarbora. Ač byla v druhé polovině minulého století u nás téměř… Pokračovat v čtení

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

V létě se více než kdy jindy nabízí nepřeberné spektrum čerstvého ovoce a zeleniny, na kterém si můžeme pochutnávat. Připravujeme si saláty a zeleninová jídla, u kterých začínáme mnohdy přípravu tím, že plody zbavíme slupky. Loupeme některé druhy ovoce jako jablka, hrušky, kiwi či broskve, ze zeleniny zase okurky, cukety,… Pokračovat v čtení

30 excelentních zdrojů vlákniny

30 excelentních zdrojů vlákniny

Přestože o zdravotních přínosech vlákniny není pochyb, většina lidí ji nekonzumuje v dostatečném množství. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozpětí od 20 do 35 gramů, ale obyvatelé vyspělého západního světa jí přijímají běžně jen okolo 15 gramů. Příjem vlákniny má přitom zásadní vliv na dobré trávení s kvalitní peristaltikou,… Pokračovat v čtení

10 argumentů, proč jíst na Nový rok čočku

10 argumentů, proč jíst na Nový rok čočku

Čočka je notoricky známá potravina, kterou nám poskytuje bobovitá rostlina čočka jedlá (Lens culinaris) . Čočková polévka nebo čočka s vajíčkem, okurkou a chlebem jsou oblíbenými reprezentanty umu školních kuchařek, kterým ujde málokteré dítě od dob zavedení společného školního stravování. Přestože tyto dva pokrmy nepatří zrovna mezi příklady rafinovanosti šéfkuchaře,… Pokračovat v čtení