Proč je bulharský kotvičník lepší než ostatní?

Proč je bulharský kotvičník lepší než ostatní?

Jeho kořen, ale i plody, se ve vysokém rozsahu používaly v tradiční čínské a indické medicíně a dodnes je kotvičník používán jako účinný doplněk stravy. Jaké výhody nám přináší bulharský kotvičník a čím se liší od jiných kotvičníků? K čemu se používá kotvičník? Snížení tlaku Podle studií kotvičník u jedinců… Pokračovat v čtení

Kešu ořechy – pamlsek plný proteinů a minerálů

Kešu ořechy – pamlsek plný proteinů a minerálů

Kešu nejsou ořechy v pravém smyslu, ve skutečnosti se jedné o jedlé nažky vyrůstající na nepravém dužnatém plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Tento více než 10 metrů vysoký strom patří podobně jako řečík pistáciový či mangovník indický do čeledi rostlin ledvinovníkových. Pochází z Brazílie, odkud byl portugalskými mořeplavci rozšířen do… Pokračovat v čtení

Listy gravioly jsou nadějí pro léčbu rakoviny

Listy gravioly jsou nadějí pro léčbu rakoviny

Anona ostnitá (Annona muricata) neboli graviola je v oblastech svého přirozeného výskytu v Karibiku a Střední Americe oblíbená díky chutným citrusově nakyslým plodům, které také přináší řadu zdravotních benefitů. Za zmínku však stojí, že místní obyvatelé jako přírodní medicínu využívají také ostatní části stromu, tedy i kořeny, kůru a především… Pokračovat v čtení

Pohanka – skromná superstar

Pohanka – skromná superstar

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je stará kulturní plodina pocházející až z Číny. Přestože její semena budí dojem, že se jedná o obilovinu, není tomu tak. Pohanka patří do čeledi rostlin rdesnovitých a jejími příbuznými jsou třeba šťovík, truskavec nebo rebarbora. Ač byla v druhé polovině minulého století u nás téměř… Pokračovat v čtení

Proč vyzkoušet žaludy v kuchyni

Proč vyzkoušet žaludy v kuchyni

Plody dubů, žaludy, zná každé malé dítě. Kromě toho, že jsou pochoutkou pro zvěř, však o nich asi víme jen to, že je Rumcajs používal místo munice. Jedná se však o historicky poměrně obvyklou potravinu a to již od časů paleolitických lidí. Pojídání žaludů, odborně zvané balanofágie, hrálo důležitou roli… Pokračovat v čtení

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po uschnutí dokáží spolehlivě přichytit na oděv. Mezi lidmi zabývajícími se bylinkářstvím má však lopuch velmi slušné renomé. K terapeutickému využití se na podzim vyrývají kořeny jednoletých rostlin, sběr… Pokračovat v čtení

15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

Švestky, nebo chcete-li slivky, jsou peckovice švestky domácí (Prunus domestica). Na světě existují stovky druhů švestek, lišících se velikostí, tvarem, barvou i chutí plodů. Typické švestky mají protáhle vejčitý tvar a modro-fialovou barvu. Konzumují se čerstvé, jako součást buchet, koláčů nebo švestkových knedlíků, výborné jsou kompotované i jako přísada do… Pokračovat v čtení