Nejlepší kolagen na klouby: 3 faktory, které určují kvalitu

Nejlepší kolagen na klouby: 3 faktory, které určují kvalitu

Kolagen tvoří téměř třetinu bílkovin lidského těla a jeho nedostatek může mít vážné následky na pevnost a flexibilitu tělesných tkání. Naše těla jsou schopna si jej sama tvořit jen do věku 25 let a je potřeba si jej doplňovat jiným způsobem.  Jaké faktory zvážit a k jakým vlastnostem přihlížet při… Pokračovat v čtení

Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme je jako přirozenou součást i té naší. Historie jeho používání v českých domácnostech je však poměrně mladá. Do Evropy se ze své domoviny, kterou je střední Amerika, rozšířilo až v 16. století a přes Maďarsko… Pokračovat v čtení

Nejlepší přírodní prostředky proti vráskám

Nejlepší přírodní prostředky proti vráskám

Vrásky ke stáří přirozeně patří. Po třicítce se začínají objevovat u mužů i žen, u někoho rychleji a viditelněji, u jiného jsou téměř neznatelné. Kromě “nespravedlivých” genetických dispozic mají na jejich vznik zásadní vliv životní styl, znečištění životního prostředí, nesprávná strava, nedostatek kolagenu, problémy s játry a také péče, kterou… Pokračovat v čtení

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po uschnutí dokáží spolehlivě přichytit na oděv. Mezi lidmi zabývajícími se bylinkářstvím má však lopuch velmi slušné renomé. K terapeutickému využití se na podzim vyrývají kořeny jednoletých rostlin, sběr… Pokračovat v čtení

Jak si udělat domácí bylinkové mýdlo

Jak si udělat domácí bylinkové mýdlo

Ptáte se, proč se pachtit s výrobou domácího mýdla, když za pár korun koupíte mýdlo už hotové? Jednoduše proto, že každé mýdlo nemusí naší pleti zrovna svědčit. Stačí se podívat na složení některých průmyslově produkovaných a možná vás zarazí, jak dlouhý seznam chemikálií obsahují. Výroba mýdla je přitom dovedností, kterou… Pokračovat v čtení

Kuchyňské a léčebné využití kerblíku

Kuchyňské a léčebné využití kerblíku

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) patřící do čeledi miříkovitých rostlin není na našich zahrádkách zcela běžnou bylinkou. Setkat se s ním můžeme v přírodě, vyskytuje se především na stinných vlhčích stanovištích. V příznivých podmínkách dosahuje výšky až okolo 70 centimetrů. Na kulatých jemně drážkovaných stoncích vyrůstají složené listy, které tvarem připomínají… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: B6

Abeceda vitamínů: B6

Vitamín B6 je ve vodě rozpustný vitamín, který se vyskytuje v různých formách v potravinách, které jíme, stejně jako v našem těle. Tyto formy zahrnují pro lidský organismus aktivní formu pyridoxal-5-fosfát, dále pyridoxal, pyridoxamin, pyridoxin, pyridoxamin-5-fosfát a pyridoxin-5-fosfát. Všechny formy vitamínu B6 jsou vstřebávány ve střevním traktu. Pyridoxal-5-fosfát je důležitým… Pokračovat v čtení