Ředkviček chroupání nemoci zahání

redkvicky
foto:Pixabay.com/tookapic

Ředkvička je pojmenování pro varietu ředkve seté letní (Raphanus sativus var. sativus). Jde o jeden z nejpopulárnějších druhů kořenové zeleniny, který je pro svůj rychlý růst za krátkých dnů v jarním období oblíbencem pěstitelů. K dispozici je mnoho odrůd lišících se tvarem kořene, jeho zbarvením a intenzitou štiplavosti. Pikantnost dužiny je však také ovlivněna zálivkou, počasím a dokonce útoky škůdců na plodinu, protože sloučeniny způsobující pálivost fungují jako ochranný prvek rostliny.

Ředkvičky mají starobylou historii. Byly vyšlechtěny před několika tisíci let v Číně, odkud se dostaly na západ. Ve starověkém Egyptě byli dělníci vypláceni naturální mzdou tvořenou cibulí, česnekem a ředkvičkami. A v antickém Řecku zase ředkvičky vyrobené z ryzího zlata sloužily jako úlitba bohu Apollónovi. Náležitě vážit bychom si jich měli i dnes.

Kořen ředkviček je tvořen asi z 95% vodou a proto jde o velmi dietní potravinu. O zbývajících pět procent se ale dělí komplexní mix zdraví prospěšných komponent – vlákniny, sacharidů, bílkovin, minerálů, vitamínů, silic, olejů, mastných kyselin a antokyanů. Složení ředkviček zaručuje spoustu zajímavých a nezanedbatelných účinků na zdraví svých konzumentů.

  • podíl vlákniny prospívá trávení a reguluje tempo metabolických pochodů
  • fytoncidní složka rafanín hubí řadu škodlivých střevních bakterií
  • obsažené vitamíny a podpora zdravého střevního prostředí stimulují rozvoj imunity
  • ředkvičky detoxikují trávící trakt a játra, čistí krev a zlepšují odvod škodlivin
  • dokáží omezit vznik kamenů ve žlučových a močových cestách
  • antioxidanty chrání před volnými radikály a jsou prevencí mnoha chorob, včetně rakoviny
  • vitamíny A, C a K prospívají pleti a rychlejší obnově buněk v ní
  • železo a kyseliny listová mají zásadní vliv na krvetvorbu
  • vápník a fosfor se podílí na pevné struktuře kostí a zubů
  • draslík pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a podporuje zdraví myokardu
  • ředkvičky neobsahují cholesterol a brzdí jeho hromadění v těle
  • mají antidiabetické vlastnosti, stabilizují cukr v krvi
  • silice zlepšují vykašlávání, hořčičné oleje chrání sliznice úst a nosohltanu
  • množství obsažené vody hydratuje organismus a udržuje jej svěží
  • pálivé ředkvičky za horkých dnů vedou k odvodu přebytečného tepla z těla

Pro setbu ředkviček nastává ideální doba již v březnu. Za dva týdny dosáhnou kořeny konzumní velikosti, můžete se do nich s chutí pustit a zahnat jimi známky jarní únavy. Nevyhazujte ale ani mladé ředkvičkové listy, jsou výborné do salátů a poskytnou vám navíc slušnou dávku chlorofylu.

Štítky , , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Redakce

Označení Redakce v prvním případě znamená, že autor článku si přeje zachovat své soukromí. Druhou možností je, že se jedná o text, na němž se podílelo více autorů.

Komentáře jsou uzavřeny.