Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme je jako přirozenou součást i té naší. Historie jeho používání v českých domácnostech je však poměrně mladá. Do Evropy se ze své domoviny, kterou je střední Amerika, rozšířilo až v 16. století a přes Maďarsko… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: E

Abeceda vitamínů: E

Vitamín E neboli tokoferol je souhrnným názvem jeho osmi chemických forem (alfa-, beta-, gamma- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gamma- a delta-tokotrienol) majících odlišné úrovně biologické aktivity. Pro lidský organismus je zásadním izomerem alfa-tokoferol. Jedná se o sloučeniny rozpustné v tucích, která se stávají protektivní součástí lipidových struktur buněčných membrán,… Pokračovat v čtení

15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

Švestky, nebo chcete-li slivky, jsou peckovice švestky domácí (Prunus domestica). Na světě existují stovky druhů švestek, lišících se velikostí, tvarem, barvou i chutí plodů. Typické švestky mají protáhle vejčitý tvar a modro-fialovou barvu. Konzumují se čerstvé, jako součást buchet, koláčů nebo švestkových knedlíků, výborné jsou kompotované i jako přísada do… Pokračovat v čtení

Paprika a její zdravotní účinky

Paprika a její zdravotní účinky

Paprika je rod lilkovitých rostlin, který zahrnuje množství druhů a jejich kultivarů. Kuchyňsky nejběžněji využívanými jsou paprika setá (Capsicum annuum), paprika křovitá (Capsicum frutescens) a paprika čínská (Capsicum chinense). Konzumují se jako zelenina nebo jako koření. Většina plodů paprik obsahuje různé množství sloučeniny kapsaicin, která způsobuje jejich pálivost. Výjimkou jsou… Pokračovat v čtení

Plody mystické mučenky vám spraví náladu

V zimě je příroda u nás skoupá na čerstvé ovoce, jsme víceméně odkázáni na uskladněnou podzimní úrodu. Nikoho však nebaví celou zimu chroupat jen jablka. Na pultech obchodů naštěstí najdeme velký výběr dalších druhů ovoce. Některé, jako jsou citrusové plody, banány, ananas či kiwi, už v našem jídelníčku téměř zdomácněly…. Pokračovat v čtení

Co dokáží dýně

Co dokáží dýně

Plody tykve obecné (Cucurbita pepo) neboli dýně jsou vynikající zdravou potravinou, kterou bychom si měli v hojné míře dopřát. Rostlina patří mezi nejstarší kulturní plodiny, ve Střední Americe byla pěstována již před 5000 lety. Podobně jako brambory nebo rajčata našla cestu do celého světa a stala se velmi oblíbenou. Není… Pokračovat v čtení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) neboli Lilek rajče je oblíbená lilkovitá rostlina, u které je z botanického hlediska poněkud obtížné určit, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu. Přestože jde o trvalku, je v našich zeměpisných šířkách pěstována jako jednoletka. Do Evropy jejich semena přivezli z Jižní Ameriky španělští dobyvatelé. Nejdříve bylo… Pokračovat v čtení