
Mletá paprika – koření pro ostrý zrak
Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme ho jako přirozenou součást i té naší.
Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme ho jako přirozenou součást i té naší.
Vitamín E neboli tokoferol je souhrnným názvem jeho osmi chemických forem (alfa-, beta-, gamma- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gamma- a delta-tokotrienol),
Švestky, nebo chcete-li slivky, jsou peckovice švestky domácí (Prunus domestica). Na světě existují stovky druhů švestek, které se liší velikostí, tvarem, barvou
Paprika je rod lilkovitých rostlin, který zahrnuje mnoho druhů a jejich kultivarů. Kuchyňsky nejběžněji využívanými je paprika setá (Capsicum annuum), paprika křovitá
V zimě je příroda u nás skoupá na čerstvé ovoce, jsme víceméně odkázáni na uskladněnou podzimní úrodu. Nikoho však nebaví celou zimu
Plody tykve obecné (Cucurbita pepo) neboli dýně jsou vynikající zdravou potravinou, kterou bychom si měli v hojné míře dopřát. Rostlina patří mezi
Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) neboli Lilek rajče je oblíbená lilkovitá rostlina, u které je z botanického hlediska poněkud obtížné určit, zda se
Oči nám poskytují nenahraditelnou službu. Jde však o velmi citlivý orgán, který musí čelit mnoha nepříznivým vlivům. Námaha zraku, UV záření, mechanické
Kustovnice čínská (Lycium chinense) je keř pocházející z Asie, pěstovaný původně zejména v Tibetu, Číně, Koreji a Japonsku. Název goji je zjednodušeným přepisem
Duté zelené listy pažitky (Allium schoenoprasum) připomínají silnější trubice listů cibule. Příbuzenstvo se prostě nezapře. Spolu s ní, pórkem, česnekem a medvědím
Řeřicha setá (Lepidium sativum) je známá bylinka charakteristická svou příjemně štiplavou chutí a neuvěřitelně rychlým růstem. Pochází z Blízkého východu, ale už
Fenykl je aromatická bylina se svěží chutí, která má uplatnění v kuchyni i jako léčebný prostředek. Jestli ho běžně nepoužíváte, udělejte změnu