Vrba bílá (Salix alba) je jednou z běžných dřevin na našem území, zejména se jí daří ve vlhkých oblastech a na zaplavovaných územích. Vrba nemá příliš kvalitní dřevo, které proto není příliš využitelné. Jde ale o rychle rostoucí dřevinu, která se hodí k produkci biomasy k energetickým účelům. Její ohebné proutí je zase vhodné na nejrůznější košíkářské výrobky. Brzká doba květu z vrby dělá jednu z hlavních jarních medonosných rostlin.
Vrba bílá je v lidovém léčitelství již po tisíciletí hojně využívána
V lidovém léčitelství je po tisíciletí používána vrbová kůra. Ta obsahuje flavonoidy, třísloviny a šťavelany, dále také glykosid salicin. Roku 1838 byla z kůry vrby bílé poprvé izolována kyselina salicylová, ze které byl roku 1899 synteticky připraven Aspirin. Naši předkové bílé pilulky neznali, proto jim s horečkou či bolestmi spolehlivě pomáhala vrbová kůra. Připravoval se z ní odvar, nebo se přímo její kousky žvýkaly.
Výčet léčivých schopností vrbové kůry je vskutku pozoruhodný
- sráží horečku
- léčí záněty horních cest dýchacích
- tlumí bolesti hlavy a zad
- pomáhá při artritidě a revmatu
- zmírňuje menstruační křeče
- napomáhá hojení pleti při akné
- aplikuje se na špatně se hojící rány a kožní plísně
- pravidelné nízké dávky jsou prevencí proti infarktu myokardu a mozkové mrtvici
- působí jako přírodní diuretikum
Odvar z vrbové kůry je považován za bezpečnější alternativu pro ty, kteří nemohou užít Aspirin pro jeho dráždivé působení na žaludek.
Jak připravit odvar z vrbové kůry
Vrbou kůru si můžete naloupat na jaře z nařezaných dvouletých výhonů, a pak ji nasušit do zásoby. Odvar snadno připravíte ze lžíce nasušené drcené drogy, kterou vsypeme do 1/2 litru studené vody. Přivedeme k varu a mírně vaříme 5 minut, poté necháme 15 minut odstát a následně scedíme. Třikrát denně pijte vždy třetinu připraveného množství.
Vrbové kůře se ale raději vyhněte v těhotenství, pokud trpíte zvýšenou krvácivostí a při vředových onemocněních trávicího traktu.