Bolest v krku utišíte bylinkami

bolest-v-krku
foto:Pixabay.com/Barbora Chalupová

Bolení v krku může být banálním důsledkem prochladnutí v zimních měsících, ale také prvním příznakem nástupu vážnějšího respiračního onemocnění. Přestože vám každý praktikující lékař rád doporučí nebo předepíše některý z léků na tuto potíž, můžete ji většinou vyřešit jemnou silou osvědčených bylinek. Prověřených a bezpečných bylin, které vám uleví, je několik desítek. Většinu z nich si můžete nasušit do zásoby od jara do podzimu, zcela běžně je koupíte ve všech bylinářských krámcích.

Nálev, případně odvar z bylinek k léčení bolesti v krku lze využít dvěma základními způsoby, jako čaj nebo jako kloktadlo. Pro každé užití jsou většinou vhodné jiné přírodní drogy, i když u některých je možné obojí. Odvar se připravuje z tvrdších částí rostlin – semen, kůry, kořenů, které je vhodné předem podrtit pro lepší uvolnění aktivních látek. Droga se vkládá do studené vody, přivede se k varu a pak mírně svařuje asi 15 minut. Pod pokličkou se nechá ještě dalších 5 minut a pak se zcedí. Při přípravě nálevu se odpovídající množství bylinky zalije vroucí vodou, pod pokličkou se nechá 15 minut vyluhovat a nakonec přecedí.

Bylinkové čaje proti kašli připravujte každý den čerstvé, stačí 1/2 litru a pijte 4x denně 125 ml. Nejvhodnějšími rostlinnými léčivy na bolest v krku jsou anýz, badyán, echinacea, fenykl, heřmánek, jitrocel, lipový květ, lékořice, máta, mateřídouška, proskurník, sedmikráska, truskavec a zázvor. U nás méně známé, ale přitom nadmíru účinné jsou také kůra jihoamerického stromu lapačo, známá také jako “čaj Inků”, nebo řemdihák plstnatý, který spíše potkáte pod označením vilkakora nebo kočičí dráp. Výhodou všech uvedených bylinek je, že z nich můžete podle chuti vytvářet bylinné směsi. Nikdy však nepřekračujte doporučené množství.

Ke kloktání se hodí bylinky se silným protizánětlivým a antiseptickým účinkem. Kloktadlo by mělo být vlažné až zcela vychladlé. Kandidáty na přípravu kloktadla proti kašli jsou černohlávek obecný, eukalyptus, měsíček, pískavice řecké seno, řepík, šalvěj či tymián. Můžete sáhnout také po dvojité koncentraci heřmánku nebo máty oproti jejich použití k pití.

Zapomenout nesmíme ještě na dvě klasické kuchyňské ingredience, které dokáží učiněné zázraky, a to cibuli a česnek. Při nachlazení byste je měli konzumovat syrové každý den. Jestli na to nemáte dost odvahy, smíchejte šťávu z cibule nebo rozmačkaný česnek s medem a po lžičce užívejte tento sirup 3x denně.

Štítky , , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Redakce

Označení Redakce v prvním případě znamená, že autor článku si přeje zachovat své soukromí. Druhou možností je, že se jedná o text, na němž se podílelo více autorů.

Komentáře jsou uzavřeny.