30 excelentních zdrojů vlákniny

Zdroj: Freepik.com

Přestože o zdravotních přínosech vlákniny není pochyb, většina lidí ji nekonzumuje v dostatečném množství. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozpětí od 20 do 35 gramů, ale obyvatelé vyspělého západního světa jí přijímají běžně pouze okolo 15 gramů. Příjem vlákniny má přitom zásadní vliv na dobré trávení s kvalitní peristaltikou, slouží jako živný substrát pro střevní mikroflóru a pomáhá odvádět z těla velké množství toxinů a dalších potenciálně rizikových látek. Vláknina na sebe váže obrovský objem vody, čímž zaručuje delší dobu sytosti a přispívá k udržení štíhlé postavy. Ovlivňuje rovněž trávení tuků a sacharidů. Má proto velkou zásluhu na stabilitě imunitního systému, chrání před kardiovaskulárními onemocněními, kolorektálním karcinomem, diabetem, obezitou a zánětlivými procesy.

Potraviny a zdroje vlákniny

Zaručit tělu odpovídají množství vlákniny přitom není žádná velká věda. Vláknina je obsažena v různé míře ve všech potravinách rostlinného původu. Abyste získali přehled o jejích nejbohatších zdrojích, připravili jsme pro vás tabulku 30 potravin, které v podílu vlákniny vynikají. Absolutní jedničkou jsou chia semínka, která následují kakaové boby. Ale v seznamu najdete řadu dalších, v našich krajích běžnějších.

potravina obsah vlákniny
ve 100 g
% DDD
vlákniny
chia semínka 38 g 152
kakaové boby nepražené 32 g 128
lněná semínka 27 g 108
kokos strouhaný sušený 16 g 64
mandle 12 g 48
ovesné vločky 11 g 44
fíky sušené 10 g 40
pistácie 10 g 40
čočka vařená 8 g 32
cizrna vařená 8 g 32
avokádo 7 g 28
švestky sušené 7 g 28
vlašské ořechy 7 g 28
bezinky 7 g 28
fazole vařené 6 g 24
maliny 6 g 24
zelený hrášek syrový 5 g 20
artyčoky syrové 5 g 20
bulgur vařený 5 g 20
ječné kroupy vařené 4 g 16
růžičková kapusta 4 g 16
kedlubna 4 g 16
hrušky 3 g 12
brokolice 3 g 12
banány 3 g 12
quinoa vařená 3 g 12
kukuřice cukrová 3 g 12
červená řepa 3 g 12
mrkev 3 g 12
květák 3 g 12

Jak vidíte, mezi uvedenými potravinami jsou v obsahu vlákniny poměrně velké rozdíly. Ale nenechte se tím zmást, zatímco těch na špičce zkonzumujete pár gramů, ty méně vlákninou prostoupené zase běžně jíte v několikanásobně větším objemu. Důležité je se těmto potravinám nevyhýbat a snažit se o maximální rozmanitost jídelníčku.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se vyhnete ranní únavě?

Známe to všichni. Vykročíme z postele levou nohou a cítíme se pod psa, ranní únava nečekaně přichází. Většinou jde pouze o chvilkový moment,

Tělo a kondice

6 projevů, že se málo hýbete

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat