Jak si pochutnat na částech zeleniny, které běžně končí v koši

Jak si pochutnat na částech zeleniny, které běžně končí v koši

Na vesnici dřív nebyl problém veškeré zbytky ze zeleniny zpracovat. Co nepřišlo na talíř, o to se postaraly slepice, králíci nebo čuník v chlívku. V dnešní době však často spotřebujeme jen primární část rostliny, pro kterou ji pěstujeme, a vše ostatní vyhodíme do koše, v lepším případě do biologického odpadu…. Pokračovat v čtení

Datle – zdravá dieta beduínů

Datle – zdravá dieta beduínů

Pamatuji časy, kdy se sušené datle, tedy plody datlovníku pravého (Phoenix dactylifera), objevily na pultech, nebo spíše pod pulty, pouze na několik dní v roce někdy před vánočními svátky. V dnešní době si však tuto lahůdku můžete dopřávat v míře mnohem hojnější, protože jsou dostupné celoročně. Ač jsou sladké jako… Pokračovat v čtení

Kakaové boby, kakao a čokoláda. Víte, co je lepší?

Kakaové boby, kakao a čokoláda. Víte, co je lepší?

Chuť a účinky na psychiku dělají z kakaa jednu z nejnávykovějších pochoutek. Často ji máme spojenu s čokoládou, ale v ní tvoří kakaový prášek jen jednu z mnoha složek. Velmi záleží na kvalitě použitého kakaa, obsaženém procentuálním podílu a přítomnosti dalších ingrediencí, zejména cukru, rostlinných tuků, emulgátorů a jiných aditiv…. Pokračovat v čtení

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Sušený strouhaný kokos je vyráběn z dužniny zralých plodů kokosovníku ořechoplodého(Cocos nucifera). Čerstvá masa obsahuje 60% tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Sušením se podíl vody sníží až na 2%. Kokosová dužnina je vynikajícím zdrojem minerálů, oplývá množstvím vápníku, železa, hořčíku, fodforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a selenu…. Pokračovat v čtení

Recept na zdraví najdete v medvědím česneku

Recept na zdraví najdete v medvědím česneku

Až za pár dnů jaro začne probouzet přírodu k životu, bude medvědí česnek jednou z prvních bylin, kterou uvidíte při procházce v lese rašit. Nemíjejte ho bez povšimnutí a natrhejte si, je to opravdový poklad pro zdraví. Přestože je dost podobný konvalinkám, rozeznáte jej celkem snadno. Po rozemnutí listů mezi… Pokračovat v čtení

Voňavý anýz oceníte při kašli i při bolení břicha

Voňavý anýz oceníte při kašli i při bolení břicha

Bedrník anýz (Pimpinella anisum) botanicky patří do čeledi miříkovitých rostlin, je tedy příbuzný fenyklu, kopru, kmínu, mrkvi nebo pastináku. Rozšířil se z oblastí Blízkého východu a Středozemí, dnes je kromě původních lokalit pěstován hojně na Balkáně, v Mexiku, Indii, ale daří se mu i v jižních částech Česka. Tato vytrvalá… Pokračovat v čtení

Brambory a jejich zdravotní pozitiva

Brambory a jejich zdravotní pozitiva

Brambor hlíznatý (obecný) patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji konzumovanou potraviny po celém světě. Český botanik a buditel Jan Svatopluk Presl je ve svém rostlinopise dokonce označuje za „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“. A něco na tom určitě bude. Brambory jsou známé především pro vysoký obsah škrobu. Ostatní… Pokračovat v čtení