Kešu ořechy – pamlsek plný proteinů a minerálů

Kešu ořechy – pamlsek plný proteinů a minerálů

Kešu nejsou ořechy v pravém smyslu, ve skutečnosti se jedné o jedlé nažky vyrůstající na nepravém dužnatém plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Tento více než 10 metrů vysoký strom patří podobně jako řečík pistáciový či mangovník indický do čeledi rostlin ledvinovníkových. Pochází z Brazílie, odkud byl portugalskými mořeplavci rozšířen do… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: D

Abeceda vitamínů: D

Vitamín D je souhrnný název pro skupinu steroidních prekurzorů nezbytných pro syntézu hormonu kalcitriolu, který je zcela zásadní pro hospodaření organismu s minerály nejdůležitějšími pro stavbu kostí a zubů – vápníkem a fosforem. Proto se také vitamínu D někdy říká antirachitický vitamín. Dostatek vitamínu D má však v těle vliv… Pokračovat v čtení

Proč vyzkoušet žaludy v kuchyni

Proč vyzkoušet žaludy v kuchyni

Plody dubů, žaludy, zná každé malé dítě. Kromě toho, že jsou pochoutkou pro zvěř, však o nich asi víme jen to, že je Rumcajs používal místo munice. Jedná se však o historicky poměrně obvyklou potravinu a to již od časů paleolitických lidí. Pojídání žaludů, odborně zvané balanofágie, hrálo důležitou roli… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: C

Abeceda vitamínů: C

Vitamín C, neboli kyselina askorbová (C6H8O6), je ve vodě rozpustná látka, která plní v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Potřebujeme ho, nejen když se chceme chránit před nachlazením nebo chřipkou. Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký vliv na pevnost… Pokračovat v čtení

Mák má živin jako máku

Mák má živin jako máku

Mák setý (Papaver somniferum) je tradiční českou kulturní plodinou a v jeho pěstování jsme dokonce celosvětovou jedničkou. Je využíván od dob starověkých civilizací do současnosti a to jak pro kulinářské, tak pro léčebné účely. Mléko z nezralých rostlin je výchozí surovinou pro výrobu opia, proto je jeho produkce v mnoha zemích omezována nebo úplně… Pokračovat v čtení

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Sušený strouhaný kokos je vyráběn z dužniny zralých plodů kokosovníku ořechoplodého(Cocos nucifera). Čerstvá masa obsahuje 60% tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Sušením se podíl vody sníží až na 2%. Kokosová dužnina je vynikajícím zdrojem minerálů, oplývá množstvím vápníku, železa, hořčíku, fodforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a selenu…. Pokračovat v čtení

Kostival – machr na zlomeniny

Kostival – machr na zlomeniny

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je až metr vysoká bylina z čeledi brutnákovitých, která obvykle roste na březích vodních toků, na vlhkých loukách a v lužních lesích. Vyznačuje se přímou, v horní části větvenou, lodyhou porostlou kopinatými listy s výraznou žilnatinou. Od května do července bylinku zdobí načervenalé až fialové květy…. Pokračovat v čtení