Kdy je nejlepší začít s detoxikací těla?

Lidské tělo je velmi podivuhodné. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, probíhá v našem těle mnoho procesů. Náš metabolismus vytváří toxiny neboli odpadní produkty, které se shromažďují v orgánech a také tkáních. Nahromaděné toxiny mohou negativně ovlivnit funkci organismu, tudíž může dojít k různým onemocněním. Proto je dobré tělu pomoci detoxikací.

Je tady suchý únor – jak prospívá našemu tělu absence alkoholu?

stop alkoholu

Sklenička sem, sklenička tam. Nemusíte vypít každý den sud piva nebo demižón vína, aby se to podepsalo na vašem zdraví. Pití alkoholu ať už nestřídmé či umírněné škodí našemu fyzickému i psychickému zdraví. Je tedy dobré, dát si občas pauzu. Zkuste se připojit ke každoroční výzvě a vzdejte se v… Pokračovat v čtení

Duben – starat se o játra budem

Duben – starat se o játra budem

Jaro je již v plném proudu, stromy kvetou, trávníky se zbarvují květinami. Mohlo by se zdát, že příroda už má to jarní probuzení za sebou. I přesto jste se už jistě setkali s pojmem “jarní únava”, která může být doprovázena i bolestmi hlavy a depresemi. A jak to souvisí s… Pokračovat v čtení

Moderní medicína se bez vlaštovičníku neobejde

Moderní medicína se bez vlaštovičníku neobejde

Vlaštovičník větší (Chelidonium majus) prý dostal jméno podle toho, že začíná kvést, když přiletí vlaštovky, a přestane až zase odletí. Jeho domovinou jsou Evropa, sever Afriky a západní část Asie, ale protože šlo o jednu z nejdůležitějších léčivek lidové medicíny, doprovázela osadníky při kolonizaci Severní Ameriky a dnes je tam… Pokračovat v čtení

Pampeliškový sirup jako med

Pampeliškový sirup jako med

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je v našich krajích důležitou medonosnou rostlinou. Jakmile na jaře jejich jasně žluté květy ozdobí luka, slétnou se k nim okamžitě pilné včelky, pro které jsou pampeliškový pyl a nektar báječnou pastvou. Pokud je v okolí úlů pampelišek dostatek, vyprodukují z nich včely v podstatě jednodruhový… Pokračovat v čtení

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po uschnutí dokáží spolehlivě přichytit na oděv. Mezi lidmi zabývajícími se bylinkářstvím má však lopuch velmi slušné renomé. K terapeutickému využití se na podzim vyrývají kořeny jednoletých rostlin, sběr… Pokračovat v čtení

Domácí kvašáky – křupavá medicína

Domácí kvašáky – křupavá medicína

Kvašené okurky neboli kvašáky jsou perfektním způsobem konzervovanou zeleninou. Mléčné kvašení, odborně zvané laktofermentace, je šetrný přírodní proces, který nejen uchová nutriční parametry zpracovávané zeleniny, ale dokonce je výrazně vylepší. Anaerobní mléčné bakterie při něm štěpí obsažené cukry a vytvoří kyselé prostředí, které potravinu chrání před hnilobou a toxiny. Velkou… Pokračovat v čtení