Rostlinné maggi, tak se někdy v gastronomii říká libečku lékařskému (Levisticum officinale), statné a až dvou metrů dorůstající bylince z čeledi miříkovitých. V Chorvatsku ho také označují výrazem pro koření – vegeta. Lesklé listy libečku však skýtají mnohem více než pouze libé aroma. Jako každá bylinka obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jde zejména o vitamíny A, B a C, silice, třísloviny, organické kyseliny. Složení libečku tak zaručí nejen charakteristickou chuť pokrmů, ale zároveň působí široce léčivě.
Složení libečku a působení
- detoxikuje organismus a posiluje imunitu
- podporou tvorby trávicích šťáv zlepšuje trávení a brání nadýmání
- stimuluje tvorbu žluče, brání vzniku žlučových kamenů a ulevuje přetíženým játrům
- pro jemný diuretický účinek a dezinfekční vlastnosti bývá součástí čajových směsí pro léčbu zánětů močových cest
- uvolňuje hleny v plicích, usnadňuje dýchání při respiračních chorobách – podle TČM jsou v listopadu nejvíce oslabeny plíce, nezapomeňte si libeček nasušit a v listopadu si čaj preventivně uvařit.
- brání nadprodukci histaminu a přirozeně tak chrání před propuknutím alergických reakcí
- pokud máte dnu, revmatické potíže a otoky kloubů, tak je vhodná libečková koupel
- šetrně hojí akné, při dermatitidě léčí záněty kůže a tlumí podráždění
- upravuje nepravidelnou menstruaci, přináší úlevu při menstruačních bolestech
- v minulosti patřil libeček mezi oblíbená afrodiziaka
I když vás možná netrápí žádné zdravotní potíže, používejte libeček alespoň v kuchyni dle libosti. Polévky, masa, omáčky, luštěniny nebo saláty s ním získají fantastickou plnou chuť, která vám umožní omezit použití soli, aniž to váš jazyk pozná.