Co dělat proti zapáchajícímu podpaží

Co dělat proti zapáchajícímu podpaží

Pach podpaží je vcelku běžný problém. Kůže podpaží je hustě pokryta potními žlázkami, které v důsledku termoregulačního mechanismu při tělesné námaze nebo vyšších venkovních teplotách produkují pot. Potící se podpaží je ideální zákoutí pro množení bakterií, těm se ve vlhku a teple moc líbí. A právě bakterie jsou příčinou zápachu…. Pokračovat v čtení

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

V létě se více než kdy jindy nabízí nepřeberné spektrum čerstvého ovoce a zeleniny, na kterém si můžeme pochutnávat. Připravujeme si saláty a zeleninová jídla, u kterých začínáme mnohdy přípravu tím, že plody zbavíme slupky. Loupeme některé druhy ovoce jako jablka, hrušky, kiwi či broskve, ze zeleniny zase okurky, cukety,… Pokračovat v čtení

15 přírodních prostředků pro očistu jater

15 přírodních prostředků pro očistu jater

Játra jsou životně důležitým orgánem, který plní funkci jakéhosi generátoru metabolických procesů. Protože žijeme v epoše blahobytu a hojnosti, jde často střídmost při stravování stranou a játra dostávají naloženo víc, než je zdrávo. Připočteme-li k tomu další rizikové faktory, jako jsou konzumace alkoholu a toxické vlivy životního prostředí, může být… Pokračovat v čtení

Jemnost a síla zeleného čaje matcha

Jemnost a síla zeleného čaje matcha

Nápoje připravené z lístků čajovníku čínského (Cammelia sinensis) označované souhrnně jako čaje se mohou diametrálně odlišovat. Důvodem je rozdílný region původu ovlivňující kvalitu suroviny a především postup při jejím dalším zpracování. Vybírat si proto můžeme z bílých, žlutých, polozelených a černých čajů, které procházejí různou měrou fermentace, a nefermentovaným čajem… Pokračovat v čtení

Proč chroupat hlávkový salát

Proč chroupat hlávkový salát

Možná si myslíte, že nutriční hodnota salátu ani nestojí za zmínku. Faktem je, že vás asi příliš nezasytí, ale to od něj snad nikdo nečeká. Zelené listy salátu jsou z 95% tvořeny vodou, obsahuje 3% sacharidů, 1,5% proteinů a zanedbatelné množství tuků. Nač je tedy salát dobrý? Jako každá zelená… Pokračovat v čtení

Všechna “Éčka” neškodí, některá jsou prospěšná

Všechna “Éčka” neškodí, některá jsou prospěšná

Potravinářská aditiva jsou chemické sloučeniny přidávané do potravin z důvodu jejich “vylepšení”. Může se jednat o ovlivnění vzhledu,vůně a chuti, úpravu konzistence, dosažení delší trvanlivosti a další bohulibé úmysly. Bohužel, základní pohnutkou vedoucí výrobce k používání koktejlu Éček je ekonomický zájem, tedy snaha za co nejnižší výrobní náklady vytřískat co… Pokračovat v čtení

Spirulina – zelený drobeček pro vitalitu a imunitu

Spirulina – zelený drobeček pro vitalitu a imunitu

Sprirulina (Arthrospira platensis) bývá mnohdy mylně označována za řasu. Jedná se však o ještě jednodušší organismus, patří mezi sinice, což je kmen bakterií. A jde o bakterii velice užitečnou. Prášek získaný sušením spiruliny disponuje interesantním až 60% obsahem proteinů a esenciálních aminokyselin, velkým množstvím vitamínů, minerálů, chlorofylu a karotenů. Tyto… Pokračovat v čtení