Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme je jako přirozenou součást i té naší. Historie jeho používání v českých domácnostech je však poměrně mladá. Do Evropy se ze své domoviny, kterou je střední Amerika, rozšířilo až v 16. století a přes Maďarsko… Pokračovat v čtení

Saturejka – bylina prostopášníků

Saturejka – bylina prostopášníků

Saturejka pochází z teplých oblastí Středomoří, odkud se ale rozšířila dále na sever a byla také jednou z prvních rostlin, které s sebou na americký kontinent přivezli osadníci Nového světa. Má jemně pepřovou chuť a starověcí Římané ji používali v kuchyni mnohem dříve černé koření. Latinské pojmenování této rostlinky zní… Pokračovat v čtení

Bobkový list – vznešené koření

Bobkový list – vznešené koření

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je stálezelený keř dorůstající až do výšky 15 metrů. Pochází z Přední Asie , odkud se dostal prakticky do celé oblasti středomoří, kde zdomácněl. Je typický hustou korunou s kožovitými eliptickými listy. Po odkvětu žlutých květů plodí malé peckovice s jedním semenem, kterým se říká bobky…. Pokračovat v čtení

Skořice chrání mozek a usnadňuje učení

Skořice chrání mozek a usnadňuje učení

Aromatická kůra skořicovníku je jako koření a přírodní medicína známá po staletí. Ale zatímco v kuchyni ji kvůli intenzivní vůni a příjemně sladce štiplavé chuti aspoň občas používáme do perníku, jablečných závinů nebo při přípravě svařeného vína, na její léčebné využití spíše zapomínáme. Kombinace obsažených sloučenin cinnamaldehydu, ethylcinnamátu, eugenolu, kumarinu,… Pokračovat v čtení

Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni II.

Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni II.

V prvním dílu Taháku pro kuchaře: Bylinky v kuchyni jsme vám představili jejich přehled od A po K. Nyní je na řadě zbytek bylinkové abecedy. Snad vám přijde vhod, až si navléknete kuchařskou zástěru a rozhodnete se vykouzlit báječný pokrm. Levandule Listy levandule dodají zajímavý akcent majoránce, tymiánu a oreganu… Pokračovat v čtení

Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni I.

Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni I.

Bylinky jsou pro kuchaře opravdovým pokladem, pomocí kterého dokáží i z fádních surovin připravit neobyčejné lahůdky. Kombinace bylinek a koření může podtrhnout chuť celého pokrmu, vytvořit zajímavou nebo neobyčejnou chuťovou variaci, podpořit dobré trávení a také zlepšit nutriční hodnotu pokrmu. Jednotlivé národní nebo regionální kuchyně využívají především pro danou oblast… Pokračovat v čtení

Kurkuma povzbudí reneneraci mozku

Kurkuma povzbudí reneneraci mozku

Žlutý prášek známý jako kurkuma nebo indický šafrán je produktem mletí oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Koření je charakteristické silnou vůní a pepřovitě hořčičnou chutí, která je způsobena obsahem aromatických silic. V kurkumě jsou přítomny sloučeniny jako limonen, kamfen, alfapinen a betapinen, cineol, antioxidant kurkumin a také turmeron. Právě posledně… Pokračovat v čtení