
Kalendář zdraví: Prosinec – tlusté střevo
Podle čínské medicíny bychom se v prosinci měli soustředit na tlusté střevo, které hraje v našem těle nezastupitelnou roli a právě v
Podle čínské medicíny bychom se v prosinci měli soustředit na tlusté střevo, které hraje v našem těle nezastupitelnou roli a právě v
Vlaštovičník větší (Chelidonium majus) prý dostal jméno podle toho, že začíná kvést, když přiletí vlaštovky, a přestane, až zase odletí. Jeho domovinou
Přestože si lidé často díky jeho běžnému názvu myslí, že se jedná o olej z čajovníku, vyrábí se z úplně jiné rostliny.
Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme ho jako přirozenou součást i té naší.
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je na celé severní polokouli rozšířená bylina vyskytující se nejčastěji na suchých a slunečných stanovištích. Rostlina typická lichozpeřenými
I když instantní káva způsobila, že turka si dáváme stále méně často, přesto jsou mezi pijáky kávy milovníci právě tohoto druhu nápoje.
Když se vás někdo zeptá, jestli jste už ochutnali jalovčinky, možná nebudete vědět. Jedná se o malinké neobvyklé šišky jalovce, které díky
Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po
Potřeba hydratovat tělo v horkých dnech vyvolává otázku, jaký nápoj je pro tento účel optimální. Sladké limonády nejsou určitě to pravé. Mnohem
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) patřící do čeledi miříkovitých rostlin není na našich zahrádkách zcela běžnou bylinkou. Setkat se s ním můžeme v
Semínka sezamu indického (Sesamum indicum), až dvoumetrové byliny pěstované v tropických oblastech po celém světě, jsou vynikající zdravou surovinou využitelnou v kuchyni
Názvem kaštan běžně označujeme plody dvou různých stromů. Jedlé kaštany rostou na kaštanovníku setém a slouží k výrobě kaštanové mouky nebo po