Dýňová sezóna je v plném proudu. Pole a zahrádky jsou oranžové a hospodyňky vytahují recepty na pokrmy z dýně, kterých je nepřeberné množství. Co ale s dýňovými semínky? Rozhodně by neměla přijít nazmar a skončit v odpadcích.
Dýně do polévky, omáčky i na mlsání
Dýně je jednoletá plazivá rostlina čítající mnoho odrůd. Jíst se dají semínka, dužina i květy. Úprava dužiny je již velmi známá, dají se z ní připravit omáčky, polévky nebo ji zavařit. Na co ale mnozí zapomínáme, jsou semínka, která obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a mohou třeba nahradit nepříliš zdravé smažené brambůrky.
Dýňová semínka se řadí mezi superpotraviny
Dýňová semínka můžeme zařadit mezi superpotraviny, protože je v nich skryto koncentrované množství hodnotných látek, například vitamín A, K, B a kyselina listová. Z minerálních látek jsou to fosfor, hořčík, draslík, železo, obsahuje také omega-3 mastné kyseliny a velkou škálu aminokyselin. Obsažený zinek pomáhá proti řídnutí kostí a předchází artritidě, prospívá také vlasům a nehtům. Fytosteroly obsažené v dýňových semenech snižují hladinu LDL cholesterolu a jsou ochrannou složkou proti mnoha druhům rakoviny.
Aminokyselina L-tryptofan
Aminokyselina L-tryptofan je přírodní antidepresivní sloučenina, která vám pomůže při psychickém a nervovém vyčerpání. Velmi známá jsou dýňová semena v oblasti léčení prostaty a potíží spojených s tímto problémem. Snižují rizika ledvinových kamenů a mají příznivý vliv při slabostech a poruchách močového měchýře. Podle čínské medicíny je měsícem ledvin – únor a péče o ledviny by rozhodně neměla být zanedbána.
Dýňová semínka můžete mlsat samostatně, ale mohou být také součástí müsli, koláčů, pečiva, sušenek nebo salátů. Můžete jimi nahradit smažené chipsy nebo si je přimíchat do misky s oříšky. Rozhodně obohatí jídelníček a podpoří zdraví.