Plody tykve obecné (Cucurbita pepo) neboli dýně jsou vynikající zdravou potravinou, kterou bychom si měli v hojné míře dopřát. Rostlina patří mezi nejstarší kulturní plodiny, ve Střední Americe byla pěstována již před 5000 lety. Podobně jako brambory nebo rajčata našla cestu do celého světa a stala se velmi oblíbenou. Není se čemu divit. Pěstování tykví není žádná věda a úroda stojí většinou opravdu za to. Důležitá není ale pouze kvantita, dýně jsou velmi hodnotnou potravinou se solidním obsahem tělu prospěšných látek. Dýně obsahují vitamíny, minerály a další látky. Které a proč dýni zařadit do jídelníčku?
Dýně jsou nabité vitamíny a rozhodně po nich nepřiberete
Oranžová barva plodů dýní napovídá, že jsou vynikajícím zdrojem karotenoidů – alfa a beta karotenu, beta kryptoxantinu, luteinu a zeaxanthinu. Najdeme v nich také vitamíny B, C, E a řadu prvků, především vápník, hořčík, železo, fosfor, měď a zinek. Opravdovým šampionem jsou dýně v podílu draslíku. Dýně je z 95% tvořena vodou, ale obsahuje také trochu proteinů, minimum tuků, jednoduché cukry a důležitou vlákninu. A nepřiberete po nich. Dýně jsou dietní potravinou, 100 g dýně dodá tělu pouze 55 kJ.
Dýně jsou opravdovým požehnáním pro zdraví, podívejte se, co vše dokáží
- antioxidanty chrání před volnými radikály a zpomalují stárnutí
- dýně jsou výborné pro dobrý stav pleti, karotenoidy blokují škodlivý vliv UV záření
- konzumace karoteny oplývajících plodů je dobrou prevencí před některými typy rakoviny
- lutein a zeaxantin hrají důležitou roli při ochraně zraku před degenerací sítnice
- vitamín C je jedním ze základních stimulantů dobrého imunitního systému
- vápník a hořčík jsou klíčové pro stavbu kostí, ale mají také pozitivní vliv na psychiku
- kvantum draslíku pomáhá normalizovat vysoký krevní tlak do normálních hodnot
- dýně je vhodná pro diabetiky, obsahuje fruktózu, která je buňkám přístupná i bez inzulínu
- dýňová dužina je velmi snadno stravitelná, je ideální součástí jídelníčku při trávicích potížích, při šetřících dietách nebo jako příkrm kojenců
- po dýni se nepřibírá, dosyta ji můžete jíst, i když se snažíte zhubnout
Speciální kapitolou jsou pak zdravotní benefity dýňových semínek, o kterých jsme psali v článku Dýňová semínka – superpotravina i zdravé mlsání.
Výhodou dýní je, že jsou prakticky celé konzumovatelné, jedlá není pouze dužina a semínka, ale také květy a mladé listy. Plody tykve můžete pokaždé připravit jinak, dají se vařit, dusit, péct, smažit i konzervovat. Připravíte z nich lahodnou krémovou polévku, pyré, pečená dýně je skvělou přílohou místo brambor. Do zásoby si můžete ukuchtit a konzervovat chutney, sladký dýňový kompot před několika desetiletími nahrazoval nedostatkový ananas. Nastrouhanou dýni můžete přidat do slaných i sladkých těst. Dýně jsou zkrátka pro kuchtíky opravdovým pokladem.