Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je několikametrová tráva s mohutnými stébly vyplněnými měkkou dření, která obsahuje až 20 % cukrů – sacharózy, fruktózy a glukózy. Právě proto je v tropických oblastech pěstována jako důležitá plodina pro výrobu cukru. Ten se od rafinovaného bílého cukru liší světle karamelovou jiskrnou barvou, složením a zajímavější chutí. Ještě bohatší na nutriční látky je speciální druh sladidla z cukrové třtiny, kterému se říká třtinová Panela nebo Rapadura.
Vitamíny a minerály obsažené v třtinové šťávě
Jde o nerafinovanou, ztuhlou třtinovou šťávu, u které nedochází výrobním postupem k separaci melasy a k použití chemických přísad běžných u rafinačního procesu. Sušení probíhá šetrně za nízké teploty pro zachování na lidské tělo příznivě působících látek. Jde o vitamíny A, C, D, E, některé vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.
Cukrová třtina vyniká především obsahem železa
Nejvíce Panela vyniká množstvím železa. Jedna čajová lžička zaručí příjem asi deseti procent doporučené denní dávky. Pokud nevíte, jaká by měla být ideální denní dávka železa, přečtěte si článek, jak poznat nedostatek železa a doplňte ho zdravou stravou. Čaj nebo káva oslazené Panelou poslouží jako dobrá ochrana před chudokrevností, protože právě železo má zásadní význam pro tvorbu myoglobinu a hemoglobinu v těle. Tím je zaručeno lepší zásobování svalů a orgánů kyslíkem, které se odráží ve vyšším fyzickém a mentálním výkonu.
Šťáva z cukrové třtiny přirozeně obsahuje některé antioxidanty, mezi nimi i polyfenoly. Poskytuje tělesným buňkám ochranu před volnými radikály a toxiny. U běžného třtinového cukru vysoká teplota při výrobě značné množství antioxidantů zničí, při sušení Panely však teplota nepřesáhne 42°C a obsah antioxidantů výrazně nesnižuje. Panela mírně pomáhá také při revmatických problémech, nervozitě, nespavosti a střevních potížích.
Přes veškerá pozitiva Panely je potřeba mít na mysli, že se jedná stále hlavně o cukr. I když vám zachutná, určitě to s její konzumací nepřehánějte. Bohatší chuť by vás naopak měla vést k použití menšího množství, než jste zvyklí při slazení bílým cukrem.
Tip: Vyzkoušejte pampeliškový sirup a dopřejte si zdraví z přírody.