Abeceda vitamínů: B9

Abeceda vitamínů: B9

Vitamín B9, ve vodě rozpustná kyselina listová z komplexu vitamínů skupiny B, je též znám jako folát nebo folacin. Jde o sloučeninu, která má ve své aktivní formě zásadní význam při syntéze nukleotidů. Tělo jej využívá pro tvorbu genetického materiálu – DNA a RNA. Hraje podstatnou roli při procesu dělení buněk…. Pokračovat v čtení

10 důvodů, proč baštit banány

10 důvodů, proč baštit banány

Banány jsou u nás asi nejběžněji konzumovaným exotickým ovocem. Kvůli jemné konzistenci, sladké chuti, schopnosti zahnat hlad a doplnit rychle energii je milují děti i dospělí, sportovci, lidé s náročnou fyzickou nebo psychickou prací. Příroda pro ně navrhla naprosto dokonalý design obalu, tedy slupky, která spolehlivě chrání lahodný obsah před kontaminací… Pokračovat v čtení

Když vám schází krvinky, napraví to rostlinky

Když vám schází krvinky, napraví to rostlinky

Za vznikem chudokrevnosti stojí porušená tvorba červených krvinek a nebo jejich zvýšený zánik. Důsledkem je pak menší schopnost krve dodávat kyslík tkáním. Vnějšími projevy jsou bušení srdce, dušnost, úbytek fyzických sil a vytrvalosti, pomalé hojení ran, nápadná bledost, horší stav vlasů a nehtů, ale také změny v psychické rovině –… Pokračovat v čtení

Báječný mangold aneb proč jíst řepný list

Báječný mangold aneb proč jíst řepný list

Ač český název “mangold” vykazuje fonetickou podobnost s mangem, nemá s tropickým ovocem nic společného. Mangold (Beta vulgaris var. cicla) je vlastně druh řepy, který není, na rozdíl od řepy červené, krmné nebo cukrové, pěstován kvůli bulvě, ale pro chutné řapíky a listy. Jde o tisíce let známou kulturní plodinu… Pokračovat v čtení

Třtinová panela – víc než pouhý cukr

Třtinová panela – víc než pouhý cukr

Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je několikametrová tráva s mohutnými stébly vyplněnými měkkou dření, která obsahuje až 20 % cukrů – sacharózy, fruktózy a glukózy. Právě proto je v tropických oblastech pěstována jako důležitá plodina pro výrobu cukru. Ten se od rafinovaného bílého cukru liší světle karamelovou jiskrnou barvou, složením a… Pokračovat v čtení

KorianDr. – doktor ve vaší kuchyni

KorianDr. – doktor ve vaší kuchyni

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je bylinkou typickou pro indickou, arabskou a čínskou kuchyni, velmi populární je v Latinské Americe, zejména v Mexiku. Jde o jednoletou rostlinku příbuznou anýzu, kmínu nebo kopru, která je nenáročná na pěstování jako řada jiných hrnkových bylinek. Lístky jsou vynikající k dochucení polévek, masa, zeleninových jídel,… Pokračovat v čtení

Vyrazte na smrže, jsou vynikající a posílí imunitu

Vyrazte na smrže, jsou vynikající a posílí imunitu

Smrže (Morchella) jsou gurmány vyhledávané houby typické svým bizarním kloboukem se zvrásněným povrchem připomínajícím hovězí dršťky. Díky svému vzhledu jsou prakticky nezaměnitelné s jinými houbami. Pro svou lahodnost patří mezi nejdražší houby na trhu. Jestli si na nich chcete pochutnat, nemusíte ale vůbec utrácet. Smrže jsou jednou z prvních jarních… Pokračovat v čtení