Pampeliškový sirup jako med

Pampeliškový sirup jako med

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je v našich krajích důležitou medonosnou rostlinou. Jakmile na jaře jejich jasně žluté květy ozdobí luka, slétnou se k nim okamžitě pilné včelky, pro které jsou pampeliškový pyl a nektar báječnou pastvou. Pokud je v okolí úlů pampelišek dostatek, vyprodukují z nich včely v podstatě jednodruhový… Pokračovat v čtení

30 excelentních zdrojů vlákniny

30 excelentních zdrojů vlákniny

Přestože o zdravotních přínosech vlákniny není pochyb, většina lidí ji nekonzumuje v dostatečném množství. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozpětí od 20 do 35 gramů, ale obyvatelé vyspělého západního světa jí přijímají běžně jen okolo 15 gramů. Příjem vlákniny má přitom zásadní vliv na dobré trávení s kvalitní peristaltikou,… Pokračovat v čtení

Pamlsková vyhláška – příručka nutričního inkvizitora

Pamlsková vyhláška – příručka nutričního inkvizitora

Vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách, je klasickou ukázkou toho, že cesta do pekel je obvykle dlážděna dobrými úmysly. Snaha státu o zvrat nárustu obezity u dětí je chvályhodná, ale v této formě udělá více škody než užitku. Ministerstvo se pasovalo do role arbitra, který má právo diktovat, jaké potraviny mohou provozovatelé školních… Pokračovat v čtení

Kakaové boby, kakao a čokoláda. Víte, co je lepší?

Kakaové boby, kakao a čokoláda. Víte, co je lepší?

Chuť a účinky na psychiku dělají z kakaa jednu z nejnávykovějších pochoutek. Často ji máme spojenu s čokoládou, ale v ní tvoří kakaový prášek jen jednu z mnoha složek. Velmi záleží na kvalitě použitého kakaa, obsaženém procentuálním podílu a přítomnosti dalších ingrediencí, zejména cukru, rostlinných tuků, emulgátorů a jiných aditiv…. Pokračovat v čtení

Jak vyčistit tělo po vánočním hodování

Jak vyčistit tělo po vánočním hodování

Možná patříte mezi ty, kdo se snaží pečlivě střežit životosprávu, ale přesto nedokážete odolat nástrahám vánočního hodování. Není na tom nic divného, zimní svátky si spojujeme s příjemnými okamžiky s rodinou a přáteli často strávenými u bohatě prostřeného stolu. Je těžké si hlídat energetický příjem a nutriční složení připravených pokrmů,… Pokračovat v čtení

Džem z černého bezu s jablky

Džem z černého bezu s jablky

Střapce temně černých bobulí zdobících bezové keře obsahují báječný koktejl vitamínů a antioxidantů, které v zimě přijdou každému vhod. Posílením imunity pomáhají organismu odolat útokům chřipky a bakteriálních infekcí. Čerstvé je ale nejde skladovat, vyžadují zpracování. Možností je hned několik. Ze šťávy lze připravit sirup nebo černé kuličky kompotovat podobně… Pokračovat v čtení

Třtinová panela – víc než pouhý cukr

Třtinová panela – víc než pouhý cukr

Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je několikametrová tráva s mohutnými stébly vyplněnými měkkou dření, která obsahuje až 20 % cukrů – sacharózy, fruktózy a glukózy. Právě proto je v tropických oblastech pěstována jako důležitá plodina pro výrobu cukru. Ten se od rafinovaného bílého cukru liší světle karamelovou jiskrnou barvou, složením a… Pokračovat v čtení