Sprirulina (Arthrospira platensis) bývá mnohdy mylně označována za řasu. Jedná se však o ještě jednodušší organismus, patří mezi sinice, což je kmen bakterií. A jde o bakterii velice užitečnou. Prášek získaný sušením spiruliny disponuje interesantním až 60% obsahem proteinů a esenciálních aminokyselin, velkým množstvím vitamínů, minerálů, chlorofylu a karotenů. Tyto pro lidské tělo důležité látky jsou spolu s velmi dobrou stravitelností spiruliny důvodem, proč si sprirulina zaslouží naši pozornost. Jaké jsou účinky spiruliny na lidský organismus?
Působení spiruliny na náš organismus přináší následující pozitivní účinky
- množství proteinů slouží k posílení vitality a nárůstu svalové hmoty
- kyselina gama-linolenová má silný protizánětlivý a antioxidační účinek
- kyselina listová spolu s železem a vitamínem B12 vede ke zdravé krvetvorbě
- extrémně vysoký obsah chlorofylu pomáhá odstranit toxiny z krve a posiluje imunitní systém
- ve spirulině je 26x více vápníku než v mléce, který je důležitý pro silné kosti
- fosfor dělá ze spiruliny užitečného pomocníka pro remineralizaci zubů
- je také zdrojem draslíku, chromu, mědi, železa, hořčíku, manganu, selenu, sodíku a zinku
- působí příznivě na trávicí trakt a podporuje tvorbu střevní mikroflóry
- váže na sebe těžké kovy a pomáhá je z těla odstraňovat
- výzkumy naznačily léčivou schopnost spiruliny na nejrůznější alergie
- pokud cvičíte, spirulina vám pomůže snáze se zbavit nadváhy
Pro potravinářské využití je kultivovaná spirulina produkována v otevřených kanálech s řízeným oběhem vody, kde získává ze sluníčka potřebnou energii. Na rozdíl od chlorely se vypěstovaná spirulina nemusí dezintegrovat, trávicí enzymy si s ní velmi snadno poradí. Sušený prášek ze spiruliny můžete rozmíchat ve vodě a pít tento zelený nápoj, ale popravdě – chuť spiruliny je jejím nejslabším místem. Proto je mnohem výhodnější pořídit spirulinové tablety, které snadno polknete.