Rostlinné náhrady mléka jsou nejen pro alergiky a vegany

vlocky-v-rostlinnem-mlece
foto:anasararojas

Živočišné mléko je bezesporu perfektním zdrojem celého komplexu výživově hodnotných látek. Mateřské mléko je první potravinou, která nás sytí po příchodu na svět. A jak rosteme, začneme obvykle konzumovat i mléka jiných savců, nejčastěji jde o mléko kravské, v mnohem menší míře využíváme mléka kozí nebo ovčí. U části populace se však objevuje alergie na mléčnou bílkovinu, musí se tedy mléka zcela vyvarovat. Poměrně hodně lidí trpí také nesnášenlivostí na laktózu a mléko si mohou dopřát jen v určité míře. Stále častěji k vynechávání mléka z jídelníčku vede také příklon k veganskému způsobu života, eventuálně jen chuť vyzkoušet něco jiného.

V těchto případech je možné využít rostlinné náhrady mléka. Nejedná se o mléka v pravém smyslu slova. Jde o substituenty, které nám barvou, hustotou, chutí, možným kulinárním využitím a zčásti také nutriční hodnotou běžné mléko připomínají. Dají se koupit již hotové, nebo si je doma můžete sami vyrobit. Nejobvyklejšími alternativami jsou tyto nápoje:

  • sójové mléko
  • ovesné mléko
  • rýžové mléko
  • pohankové mléko
  • mandlové mléko
  • kokosové mléko
  • mandlovo-kokosové mléko
  • mléko z quinoi
  • konopné mléko
  • lněné mléko

Svým složením se od živočišného mléka liší, ale najdeme v nich zase spoustu hodnotných látek, které v běžném mléce zastoupeny nejsou. Sledujte náš magazín, v budoucnu se v dalších článcích budeme jednotlivým druhům rostlinných náhrad mléka a možnostem jejich domácí přípravy věnovat.

Štítky , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Redakce

Označení Redakce v prvním případě znamená, že autor článku si přeje zachovat své soukromí. Druhou možností je, že se jedná o text, na němž se podílelo více autorů.

Komentáře jsou uzavřeny.