Potravinářská aditiva jsou chemické sloučeniny přidávané do potravin z důvodu jejich ,,vylepšení“. Může se jednat o ovlivnění vzhledu, vůně a chuti, úpravu konzistence, dosažení delší trvanlivosti a další bohulibé úmysly. Bohužel, základní pohnutkou vedoucí výrobce k používání koktejlu „éček“ je ekonomický zájem, tedy snaha za co nejnižší výrobní náklady vytřískat co nejvyšší tržby. Ti nejotrlejší pak své alchymistické dílo označí jako výrobek ,,POCTIVÝ“, ,,SELSKÝ“, ,,TRADIČNÍ“ nebo nějak podobně a udělají ze spotřebitele úplného blbce.
Jak je regulováno použití přídatných látek
Použití přídatných látek u nás reguluje Ministerstvo zdravotnictví a legislativně je upraveno ve Vyhlášce č. 4/2008 Sb. Podle ní lze aditiva použít pouze:
- pokud je prokázána technologická potřeba jejího použití a účelu nelze dosáhnout jinými prostředky
- pokud v použitém množství nepředstavuje riziko pro spotřebitele
- k zachování výživové hodnoty potraviny, přičemž záměrné snížení výživové hodnoty se připouští pouze tehdy, pokud taková potravina nepředstavuje podstatnou složku běžné stravy nebo pokud je použití přídatné látky nezbytné pro výrobu potravin určených pro zvláštní výživu
- k dodání potřebné složky do potraviny určené pro zvláštní výživu
- ke zvýšení trvanlivosti potraviny nebo zlepšení jejích organoleptických vlastností, pokud se nezmění jakost potraviny
Hezky formulováno, že? Výrobci mají tedy mnoho možností, jak receptury nabité „éčky“ poměrně jednoduše zdůvodnit. Bonbóny pro děti nejsou zdraví prospěšné, ale přidáním vitamínu C lze jejich prodej nejen ospravedlnit, ale naopak propagovat. A skoro nic to nestojí, když je „céčko“ syntetické.
Jsou ale „éčka“ zdravotním rizikem?
Jak která. V hledáčku vědců jsou taková, která podle některých studií mají na zdraví prokazatelný negativní vliv. Jde například o glutamáty, benzoáty nebo vybraná syntetická barviva. Na druhé straně jsou jiná aditiva naprosto běžné přírodní či přírodně identické látky s mnohdy pozitivním účinkem na zdraví. Mezi „éčky“ najdeme vitamíny, chlorofyl a další přírodní barviva jako kurkumin či karoten. Ve zdravých tyčinkách můžete narazit dokonce na zdraví prospěšné antioxidanty lecitin a lutein. Řadu potravinářských aditiv denně používáme v kuchyni a konzumujeme, jen o tom nevíme. „Éčka“ nám vyrostou i na zahrádce, ale dá se říci, že příroda nám ve svých darech servíruje pouze ta zdravá.
Kde najdu seznam všech „éček“
Perfektně je přehled používaných éček zpracován na webu zdravapotravina.cz, u každého aditiva je stanoveno skóre škodlivosti, které zjednodušuje přehled dopadu na zdraví. Abyste ale například v obchodě nemuseli v takovém seznamu složitě hledat, můžete si do svého Android smartfonu stáhnout aplikaci Éčka a díky ní budete mít ve všem hned jasno.
Z uvedeného vyplývá, že nemůžeme všechna aditiva házet do jednoho pytle. Zatímco některá nám život zkracují, jiná působí přesně opačně. Důležité je dávat si na ta první při nákupech pozor. A úplně nejlepší je snažit se průmyslově vyráběným potravinám vyhnout. Co si přidáte do svých receptur při vaření doma, to bývají většinou aditiva zdravá.