Až za pár dnů jaro začne probouzet přírodu k životu, bude medvědí česnek jednou z prvních bylin, kterou uvidíte při procházce v lese rašit. Nemíjejte ho bez povšimnutí a natrhejte si ho, je to opravdový poklad pro zdraví. Přestože je dost podobný konvalinkám, rozeznáte ho celkem snadno. Po rozemnutí listů mezi prsty ho prozradí česnekový odér.
Rozdíly mezi kuchyňským a medvědím česnekem
Medvědí česnek (Allium ursinum) je velmi blízkým příbuzným česneku kuchyňského, o jehož léčivých účincích snad nikdo nepochybuje. Na rozdíl od něj nevyniká tak intenzivní česnekovou vůní, přesto vykazuje ještě vyšší léčivý potenciál. Medvědí česnek obsahuje více hořčíku, manganu a železa než běžný česnek a čtyřnásobné množství síry. I přes vysoký podíl sirných sloučenin je přirozeně téměř bez zápachu, protože síra se v divokém česneku váže na proteiny.
Nejdůležitější sirnou sloučeninou v medvědím česneku je alicin, který se štěpí na alliin. Ten reguluje hladinu cholesterolu a brání tak ateroskleróze – kornatění tepen. Medvědí česnek je proto ideální bylinkou pro ochranu před vysokým tlakem, infarkty, mrtvicemi a nemocemi krevního oběhu. Působí jako rostlinné antibiotikum, pomůže při chřipce, nachlazení a astmatu, antibakteriální efekt funguje na streptokoky i stafylokoky.
Dalším důležitým léčivým aspektem medvědího česneku je obsah vitamínu C, až 150 mg na 100 g ho řadí na třetí místo za černý rybíz a šípky. „Céčko“ je důležité pro posílení imunity, působí antioxidačně, podporuje tvorbu kolagenu, pevnost kostí, zubů a pružnost vazů. Urychluje hojení ran a vředů, rozjasňuje pleť.
Medvědí česnek je považován za jednu z nejvíce univerzálních léčivých rostlin na planetě
Patří mezi významné detoxikační byliny, proto je dobré zařadit ho (jako mladý ječmen či chlorellu) do detoxikační kúry. Jsou mu připisovány také protirakovinné účinky, chrání před opary, reguluje činnost žaludku a trávení, působí spasmolyticky a hubí střevní parazity.
V kuchyni můžete kuchyňský česnek použít všude tam, kde běžně používáte pažitku nebo jarní cibulku. Populární je i pesto, které připravíte stejně jako klasické – recept najdete v našem článku Připravte si presto domácí pesto. Jenom vypusťte z receptu klasický česnek a bazalku nahraďte úplně nebo zčásti listy medvědího česneku, podle toho, jak intenzivní česnekovou chuť požadujete. Další možnosti jsou v receptech obsahujících špenát, ten může být také nahrazován listy medvědího česneku. Uvidíte, že vám bude chutnat.