S koncem léta přicházejí na řadu úvahy, jak si bylinky uchovat do zásoby. Jestli máte na zahrádce nebo v truhlíku dostatek bazalky, vyrobte z ní vcukuletu čerstvé pesto.
Pesto je italská klasická zelená omáčka, která našla svůj název ve slovu pestare = tlouci, mlátit. Pesto se totiž tradičně připravuje v hmoždíři, ve kterém se rozdrtí veškeré ingredience. Jestli nemáte hmoždíř k dispozici, nebo jestli připravujete větší množství, pomozte si moderní technikou, mixérem nebo kuchyňským chopperem.
Základní recept na pesto je velmi jednoduchý, budete potřebovat tyto ingredience:
- 2 šálky bazalkových listů
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 1/3 šálku píniových oříšků, které lze nahradit zlehka nasucho opraženými vlašskými ořechy
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- sůl a citronová šťáva na dochucení
Všechny suroviny rozdrťte nebo rozmixujte, osolte a přidejte citronovou šťávu dle vlastní chuti. Za pár minutek tak máte ukuchtěno parádní domácí pesto, které se skvěle hodí ke kvalitním semolinovým těstovinám nebo k masu z grilu. V uzavřené nádobě zalité olejem vydrží v chladničce až dva měsíce.