Search
Close this search box.

Připravte si presto domácí pesto

Zdroj: Freepik.com

Pesto je italská klasická zelená omáčka, která našla svůj název ve slovu pestare = tlouci, mlátit. Bazalkové pesto se totiž tradičně připravuje v hmoždíři, ve kterém se rozdrtí veškeré ingredience. Pokud nemáte hmoždíř k dispozici, nebo pokud připravujete větší množství, pomozte si moderní technikou, mixérem nebo kuchyňským chopperem.

Recept na bazalkové pesto

Základní recept na bazalkové pesto je velmi jednoduchý, budete potřebovat tyto ingredience:

  • 2 šálky bazalky – bazalkových listů – zjistěte, jak si vypěstovat bazalku
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku piniových oříšků, které lze nahradit zlehka nasucho opraženými vlašskými ořechy
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • sůl a citronová šťáva na dochucení

Všechny suroviny rozdrťte nebo rozmixujte, osolte a přidejte citronovou šťávu dle vlastní chuti. Za pár minut tak máte ukuchtěno parádní domácí pesto, které se skvěle hodí ke kvalitním semolinovým těstovinám nebo k masu z grilu.

Jak uchovat bazalkové pesto?

Hotové pesto vydrží až 2 měsíce v lednici i mrazáku. Musí být ovšem pevně uzavřené. Před uzavřením na pesto nakapejte olej, pro delší trvanlivost.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat