Pesto je italská klasická zelená omáčka, která našla svůj název ve slovu pestare = tlouci, mlátit. Bazalkové pesto se totiž tradičně připravuje v hmoždíři, ve kterém se rozdrtí veškeré ingredience. Pokud nemáte hmoždíř k dispozici, nebo pokud připravujete větší množství, pomozte si moderní technikou, mixérem nebo kuchyňským chopperem.
Recept na bazalkové pesto
Základní recept na bazalkové pesto je velmi jednoduchý, budete potřebovat tyto ingredience:
- 2 šálky bazalky – bazalkových listů – zjistěte, jak si vypěstovat bazalku
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 1/3 šálku piniových oříšků, které lze nahradit zlehka nasucho opraženými vlašskými ořechy
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- sůl a citronová šťáva na dochucení
Všechny suroviny rozdrťte nebo rozmixujte, osolte a přidejte citronovou šťávu dle vlastní chuti. Za pár minut tak máte ukuchtěno parádní domácí pesto, které se skvěle hodí ke kvalitním semolinovým těstovinám nebo k masu z grilu.
Jak uchovat bazalkové pesto?
Hotové pesto vydrží až 2 měsíce v lednici i mrazáku. Musí být ovšem pevně uzavřené. Před uzavřením na pesto nakapejte olej, pro delší trvanlivost.