Hřebíček uleví bolavým zubům

hrebicek
foto:Freeimages.com/tijmen van dobbenburgh

První záznamy o hřebíčku se datují již do 3. století před naším letopočtem. Nyní je nedílnou součástí základní sady kuchyňského koření. Využívá se při dochucování sladkých pokrmů, rýže, kompotů, sterilizovaných okurek, paštik, nádivek, omáček i masa. Specifická štiplavá chuť hřebíčku je oblíbená i u teplých nápojů.

Pro své antibakteriální, dezinfekční a lokálně znecitlivující schopnosti je užíván i v dentální hygieně. Tlumí citlivost a bolest zubního nervu a kladně působí při zánětech. Při bolesti zubů nebo pro prevenci si můžete doma vyrobit hřebíčkovou ústní vodu: Do 0,5l vody přidáte 1 lžíci hřebíčku a necháte luhovat 1 den a jelikož hřebíček vodu konzervuje, můžete ji používat i delší dobu. Odvážlivci mohou pro rychlé utlumení bolesti dát 2 – 3 celé hřebíčky na postižený zub nebo dáseň, pak dojde k místnímu znecitlivění a máte od bolesti klid než navštívíte zubaře.

Externě se užívají také masti z hřebíčku, které působí proti revmatu nebo inhalační prostředky, jenž čistí dýchací cesty a léčí průdušky. Hřebíčkovým čajem lze vymývat zahnisané a nehojící se rány a jiné kožní infekce. V ajurvédské medicíně je ceněn pro účinky povzbuzující srdce.

Hřebíček je součástí zubních past, kloktadel, tinktur, olejíčků do aromalamp a jiných inhalačních směsí. Při chladných večerech si hřebíčkem můžete dochutit svařené víno nebo čaj. A kdo hřebíček opravdu nerad, může jej využít alespoň jako repelent proti hmyzu.

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Redakce

Označení Redakce v prvním případě znamená, že autor článku si přeje zachovat své soukromí. Druhou možností je, že se jedná o text, na němž se podílelo více autorů.

Komentáře jsou uzavřeny.