První záznamy o hřebíčku se datují již do 3. století před naším letopočtem. Nyní je nedílnou součástí základní sady kuchyňského koření. Využívá se při dochucování sladkých pokrmů, rýže, kompotů, sterilizovaných okurek, paštik, nádivek, omáček i masa. Specifická štiplavá chuť hřebíčku je oblíbená také u teplých nápojů. Víte, že hřebíček pozitivně působí na bolest zubů?
Hřebíček a dentální hygiena
Pro své antibakteriální, dezinfekční a lokálně znecitlivující schopnosti je užíván také v dentální hygieně. Tlumí citlivost a bolest zubního nervu a kladně působí při zánětech.
Při bolesti zubů nebo pro prevenci si můžete doma vyrobit hřebíčkovou ústní vodu:
- Do 0,5l vody přidáte 1 lžíci hřebíčku a necháte louhovat 1 den a jelikož hřebíček vodu konzervuje, můžete ji používat i delší dobu.
- Odvážlivci mohou pro rychlé utlumení bolesti dát 2 – 3 celé hřebíčky na postižený zub nebo dáseň, pak dojde k místnímu znecitlivění a máte od bolesti klid, než navštívíte zubaře.
Hřebíček je ovšem také dokonalá ingredience přidávaná do punče pro zahřátí. Vyzkoušejte domácí punč s hřebíčkem podle našeho receptu.
Jak externě využít hřebíček
Externě se užívají také masti z hřebíčku, které působí proti revmatu, nebo inhalační prostředky, které čistí dýchací cesty a léčí průdušky. Extrakt z hřebíčku se přidává i do přírodních osvěžovačů vzduchu, jako je například aromaterapeutický sprej Three kings Energy. Hřebíčkovým čajem lze vymývat zahnisané a nehojící se rány a jiné kožní infekce. V ajurvédské medicíně je ceněn pro účinky povzbuzující srdce.
Hřebíček je součástí zubních past, kloktadel, tinktur, olejíčků do aromalamp a jiných inhalačních směsí. Při chladných večerech si hřebíčkem můžete dochutit svařené víno nebo čaj. A kdo hřebíček opravdu nerad, může ho využít alespoň jako repelent proti hmyzu.