Search
Close this search box.

Paprika a její zdravotní účinky

Zdroj: Freepik.com

Paprika je rod lilkovitých rostlin, který zahrnuje mnoho druhů a jejich kultivarů. Kuchyňsky nejběžněji využívanými je paprika setá (Capsicum annuum), paprika křovitá (Capsicum frutescens) a paprika čínská (Capsicum chinense). Konzumují se jako zelenina nebo jako koření. Většina plodů paprik obsahuje různé množství sloučeniny kapsaicin, která způsobuje jejich pálivost. Výjimkou jsou sladké kapie.

Plody paprik jsou však také nízkokalorickou zásobárnou dalších látek, které skýtají lidskému organismu řadu benefitů.

Zde je přehled důvodů, proč papriky zahrnout do svého jídelníčku

  • Papriky vynikají množstvím vitamínu C, který posiluje imunitní systém a zlepšuje produkci kolagenu nezbytného pro zdravé cévy, pojivové tkáně a dásně.
  • Červené papriky obsahují několik fytochemikálií a barviv, zejména beta-karotenu, které poskytují antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Paprika je dobrým zdrojem vitamínu E, který hraje klíčovou roli pro udržení mladistvého vzhledu pleti a dobrého stavu vlasů.
  • Obsažený vitamín B6 je nezbytný pro zdraví nervového systému, psychickou pohodu, dobrý spánek, detoxikaci jater nebo tvorbu červených krvinek.
  • Některé enzymy v paprikách, zejména lutein, chrání oči před nepříjemnými potížemi spojenými se stárnutím, mimo jiné před šedým zákalem a makulární degenerací. Proto se říká, že mletá paprika je koření pro ostrý zrak.
  • Obsah síry v plodech paprik přispívá k ochraně organismu před vznikem některých typů zhoubného rakovinného bujení.
  • Pálivé druhy s podílem kapsaicinu zlepšují krevní oběh a hodnoty krevního tlaku, snižují „špatný“ cholesterol, tlumí bolest a zánět, stimulují dobré trávení a zlepšují spalování tuků. Při respiračních chorobách přispívají k vylučování toxinů z těla zvýšením pocení a uvolněním hlenu.

Nejlepší je samozřejmě jíst papriku čerstvou, v případě tepelného zpracování by měla úprava proběhnout co nejrychleji kvůli zachování aktivních účinných látek.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak zkrotit chutě na sladké?

Cukr je silně návykový, a pokud se ho zrovna snažíte omezit, bude po něm vaše tělo prahnout mnohem intenzivněji. Jak nezvladatelnou chuť

Tělo a kondice

Cvičení při nemoci?

Jak je to se cvičením během onemocnění? Kdy v tréninku pokračovat a v jaké chvíli se naopak raději léčit? Připravili jsme si pro

Tělo a kondice

6 projevů, že máte málo pohybu

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na