Cibulové slupky nejsou k zahození

Zdroj: Freepik.com

Kuchyňská cibule je jednou z nejběžněji konzumovaných druhů zeleniny. Na talíři ji máme prakticky denně, protože orestovaná cibulka tvoří základ nejen české teplé kuchyně. Před přípravou pokrmů ji oloupeme a… slupku vyhodíme. V popelnicích, nebo v lepším případě v bioodpadu či na kompostu, končí ročně tuny cibulových vnějších vrstev. Vnímáme je jako bezcennou součást cibule, pro kterou nemáme žádné praktické využití. To však není pravda, látky obsažené v cibulové slupce z ní dělají velmi hodnotnou surovinu.

Obsahové látky cibule

Zatímco dužnaté vnitřní vrstvy oplývají sirnými sloučeninami a fytoncidy s antibiotickými účinky, vnější vrstvy a hnědá slupka jsou bohaté na vlákninu a flavonoidy, zejména silný antioxidant quercetin. Tato sloučenina je přírodním prostředkem pro regulaci hladiny cholesterolu a kontrolu krevního tlaku, podporuje zdravý kardiovaskulární systém, pomáhá v boji proti alergiím, léčí zánětlivé procesy v těle, stimuluje svalové funkce, zahání deprese a v neposlední řadě slouží k prevenci některých druhů rakoviny.

Cibulový odvar a čemu prospívá

Vyhazovat cibulové slupky bez toho, abychom z nich léčivé složky extrahovali, je proto velká škoda. Do vývarů používejte cibuli neloupanou, slupka uvolní cenné látky a dá tekutině nádhernou zlatavou barvu. Pokud cibuli oloupete, slupky nevyhazujte. Nechte je pořádně proschnout a skladujte pro další použití. Můžete je později vyvařit, slupkový odvar se hodí při přípravě gulášů, zeleninových polévek nebo při vaření rýže. Pití odvaru prospěje u chorob ledvin a močových cest. Jako kloktadlo poslouží při zánětech dutin a horních cest dýchacích, napařování horkým odvarem ze slupek uvolní ucpaný nos a léčí rýmu. Využití má také jako kosmetický prostředek pro krásné vlasy. Pokud odvarem se slupek budete vlasy oplachovat po mytí, získají lesk, hladkost a měkkost.

Zapomenout nesmíme ale také na nejtradičnější uplatnění slupek při barvení velikonočních vajíček. Jejich přirozené a zářivě teplé barvě se nevyrovná žádné syntetické barvivo.

Tip: Inspirujte se a vyzkoušejte naše zdravé recepty, kde najdete nejen zdravé nápoje s cibulí i bez cibule, ale také další fit recepty, smoothie, bezlepkové i veganské recepty pro každý den.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se vyhnete ranní únavě?

Známe to všichni. Vykročíme z postele levou nohou a cítíme se pod psa, ranní únava nečekaně přichází. Většinou jde pouze o chvilkový moment,

Tělo a kondice

6 projevů, že se málo hýbete

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat