Search
Close this search box.

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

Zdroj: Freepik.com

V létě se více než kdy jindy nabízí nepřeberné spektrum čerstvého ovoce a zeleniny. Připravujeme si saláty a zeleninová jídla, u kterých začínáme mnohdy přípravu tím, že plody zbavíme slupky. Loupeme některé druhy ovoce jako jablka, hrušky, kiwi či broskve, ze zeleniny zase okurky, cukety, dýně, brambory, kořenovou zeleninu. Rajčata spaříme a slupku stáhneme, papriky opalujeme.

Jak využít slupky od ovoce a zeleniny

Jistě můžeme argumentovat tím, že chceme dosáhnout kuchařsky dokonaleji připraveného a atraktivnějšího pokrmu. Ale ruku na srdce, jsme opravdu takoví gurmáni, abychom poznali nějaký významný rozdíl? Slupky plodů určitě sluší rustikálním jídlům, která nejsou po výživové ani chuťové stránce určitě méně hodnotná než haute cuisine. Navíc prostřednictvím slupek zásobujeme tělo nutričními složkami, které jsou nezřídka v dužnině obsaženy pouze v zanedbatelném nebo významně menším množství.

Slupka totiž slouží jako jakási ochranná bariéra plodu před možnými vnějšími vlivy. A nejde jen o faktory mechanické. Zabraňuje také chemickému poškození, biologickému napadení nebo působení UV záření. Příroda vyvinula pro tyto účely speciální sloučeniny, které jsou v posledních desetiletích zmiňovány také díky prokázaným pozitivním vlivům na zdraví.

Slupky jsou plné vlákniny

Začněme u vlákniny. Je obecně známo, že je potřebná pro zdravé trávení. Zlepšuje peristaltiku střev a zabraňuje vzniku zácpy. Nestravitelná vláknina vytváří živný prebiotický substrát pro růst střevních bakterií. Váže na sebe rovněž množství pro tělo toxických látek vznikajících v průběhu trávicího procesu a pomáhá tělu se jich zbavit. Rozpustná vláknina, například pektin v jablečné slupce, pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a regulovat úroveň cukru v krvi.

Zabarvení a funkce barviv

Slupky zářivě červených, oranžových a žlutých plodů bývají zbarveny rostlinnými pigmenty ze skupiny karotenoidů, například beta-karotenem, luteinem nebo zeaxantinem. Tato barviva odstraňují světelný stres, v jehož důsledku vznikají volné radikály poškozující zrak. Chrání oči před vznikem makulární degenerace, šedým zákalem nebo světloplachostí. Beta-karoten je prekurzorem vitamínu A, který prospívá pohlavnímu vývoji, plodnosti a imunitě.

Zelené plody vděčí za svou barvu chlorofylu. Ten zvyšuje schopnost produkovat hemoglobin, působí protizánětlivě, podporuje hojení ran, omezuje vznik otoků a povzbuzuje regenerační potenciál organismu. Má rovněž detoxikační účinky, zlepšuje stav oběhové soustavy a v neposlední řadě také metabolické procesy.

Minerály, vitamíny a další obsahové látky

Ve slupkách nebo těsně pod nimi se také nachází žádoucí minerály – železo je nezbytné pro krvetvorbu, draslík snižuje vysoký krevní tlak. Nezajímavé nejsou ani obsažené antioxidanty, především quercetin, nebo pro lilek specifický nasunin. Zneškodňují škodlivé molekuly v těle, které jsou příčinou závažných poškození buněk a DNA a jsou zčásti zodpovědné za stárnutí. Jsou skvělé i pro plíce a mozek.

Pokud je u vás zdraví na prvním místě, pochutnejte si na bramborech zásadně se slupkou, má mnohem více vlákniny, železa, draslíku a vitamínů B než maso. Kožovitý obal mandlí skýtá flavonoidy a vitamín E. Chlupatá slupka kiwi je bohatá na omega-3 a kyselinu alfa-linolovou, složky nezbytné pro zdravé klouby, srdce a metabolismus.

Slupku nemyjte před konzumací mýdlem, stačí voda. Hrubší nečistoty odstraňte kartáčkem. Nejezte ovšem slupku, která působí svraštěle a zvadle. V žádném případě nekonzumujte plody, pokud jsou na jejich povrchu viditelné mykózy či hniloba.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články