Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je stálezelený keř dorůstající až do výšky 15 metrů. Pochází z Přední Asie, odkud se dostal prakticky do celé oblasti Středomoří, kde zdomácněl. Je typický hustou korunou s kožovitými eliptickými listy. Po odkvětu žlutých květů plodí malé peckovice s jedním semenem, kterým se říká bobky. Odtud plyne pojmenování bobkový list.
Obsahové látky vavřínu
V listech vavřínu jsou obsaženy až 3% silic – eugenolu, pinenu, linaloolu a geraniolu, rovněž třísloviny a hořčiny. Plody využívané k lisování oleje skýtají nejen silice, ale také mastnou kyselinu laurinovou, palmitovou a linolenovou.
Bobkový list koření v kuchyni
V kulinární praxi se hodí k nakládání masa, hub a zeleniny, přípravě marinád, úpravám zvěřiny nebo ryb, jako aromatická přísada omáček, vývarů a polévek a také k ochucování octa. Dříve se vavřínový bobek přidával dokonce do piva. Jestliže je bobkový list použit při vaření, vyspraví nejen chuťové kvality pokrmů, ale po jejich pozření pak příznivě působí na dobré trávení a posiluje žaludek.
Terapeutické využití bobkového listu
Z terapeutického hlediska má vavřínový nálev uplatnění také při léčbě diabetu, protože snižuje hladinu cukru v krvi a moči. Hořčiny stimulují správnou tvorbu žluči. Silný nálev jako součást koupelí dezinfikuje a prokrvuje pokožku a přináší úlevu revmatikům a lidem trpícím zánětem sedacího nervu. Drcené sušené bobkové listy smíchané s olejem při povrchové aplikaci ulevují od bolestí kloubů a mírní otoky. Inhalace a napařování nad odvarem z bobkového listu uvolňuje horní cesty dýchací a uzdravuje zánět průdušek. Dým uvolněný při spalování bobkového listu odstraňuje napětí a stres.
Tip: Vyzkoušejte zdravé recepty z naší kuchyně i s využitím bobkového listu.
V šatníku ho můžete použít podobně jako snítky levandule, a to jako prostředek proti molům. A protože jde o velmi dekorativní rostlinu, nelze opomenout také dekorativní funkci na zahradách, balkónech a terasách. Protože mu však nesvědčí naše klima v chladných měsících roku, je vhodné pěstování vavřínu ve velkých nádobách, které umožňují na zimu jeho přemístění na stanoviště chráněné před mrazem.