Hummus je lahodný cizrnový dip s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, solí a sezamovou pastou tahini. Recept pochází z oblasti Středního východu, ale jeho popularita je celosvětová. Není se čemu divit, příprava není složitá, chutná nejen veganům či vegetariánům, ale také masožravcům, a obsahuje spoustu důležitých nutrientů.
Jak připravit domácí hummus
Hummus nabízí také prostor pro kuchařské experimentování. Lze ho ochutit sušenými rajčaty, chilli vločkami, uzenou paprikou, římským kmínem, lístky koriandru nebo osmahnutou zkaramelizovanou cibulkou. A pokud nemyslíte pouze na chuť, ale i blahodárné účinky na organismus, přidejte do klasického receptu porci peruánské macy a indické ašvagandy, které promění už tak skvělý pokrm na účinný prostředek pro podporu reprodukčního systému.
Pro přípravu budete potřebovat:
- 250 g cizrny
- 3 lžíce sezamové pasty tahini
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce prášku Maca
- 1 lžíci prášku Ašvaganda
- 2-3 stroužky česneku
- 1 citron
- ½ lžičky mořské soli
Postup:
Cizrnu propláchněte a zalijte litrem studené vody. Nechte přes noc namočenou. Vodu slijte, přidejte čistou vodu a vařte 40 minut. Přeceďte, trochu vody z vaření si schovejte na případné rozředění dipu. Uvařenou a zcela vychladlou cizrnu spolu s olivovým olejem a rozmačkanými stroužky česneku rozmixujte dohladka. Doplňte o tahini, macu, ašvagandu, šťávu z citronu a mořskou sůl. Důkladně promíchejte, pokud je kaše příliš hustá, přidejte vodu, ve které se vařila cizrna. Před podáváním zakápněte olivovým olejem, posypte sezamovými semínky a ozdobte lístky bazalky, koriandru nebo petrželky.
Tip: Vyzkoušejte více zdravých receptů s macou i bez ní a obohaťte svůj jídelníček o nové gurmánské potěšení.