Klasický cizrnový hummus dodá tělu množství vitamínů, proteinů, vlákniny a minerálů. Obohacený o maku a ašvagandu blahodárně působí na fyzičku, imunitu, plodnost a harmonizuje hormonální rovnováhu.
Hummus je lahodný cizrnový dip s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, solí a sezamovou pastou tahini. Recept pochází z oblasti Středního východu, ale jeho popularita je celosvětová. Není se co divit, příprava není složitá, chutná nejen veganům či vegetariánům, ale i zapřísáhlým masožravcům, a obsahuje spoustu důležitých nutrientů.
Hummus nabízí také prostor pro kuchařské experimentování. Lze jej ochutit sušenými rajčaty, chilli vločkami, uzenou paprikou, římským kmínem, lístky koriandru nebo osmahnutou zkaramelizovanou cibulkou. A pokud nemyslíte jen na chuť, ale i blahodárné účinky na organismus, přidejte do klasického receptu porci peruánské maky a indické ašvagandy, které promění už tak skvělý pokrm na účinný prostředek pro podporu reprodukčního systému.
Pro přípravu budete potřebovat:
- 250 g cizrny
- 3 lžíce sezamové pasty tahini
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce prášku Maca Exotic Herbs
- 1 lžíce prášku Ašvaganda Exotic Herbs
- 2-3 stroužky česneku
- 1 citron
- ½ lžičky mořské soli
Cizrnu propláchněte a zalijte litrem studené vody. Nechte přes noc namočenou. Vodu slijte, přidejte vodu čistou a vařte 40 minut. Přeceďte, trochu vody z vaření si schovejte na případné rozředění dipu. Uvařenou zcela vychladlou cizrnu spolu s olivovým olejem a rozmačkanými stroužky česneku rozmixujte dohladka. Doplňte o tahini, maku, ašvagandu, šťávu z citronu a mořskou sůl. Důkladně promíchejte, pokud je kaše příliš hustá, povolte ji vodou, ve které se vařila cizrna. Před podáváním zakápněte olivovým olejem, posypte sezamovými semínky a ozdobte lístky bazalky, koriandru nebo petrželky.
Více receptů, které využívají báječné účinky a jemnou chuť maky, najdete na stránkách Bylinka-Maca.cz.