Čokoláda je vášeň, která léčí

Zdroj: Freepik.com

Jaké má čokoláda účinky a v čem se skrývá její tajemství? Tajemstvím silných účinků čokolády jsou kakaové boby, zdroj její nezaměnitelné chuti a současně pramen zdraví prospěšných chemických složek, jako jsou flavonoidy a theobromin nebo celá řada minerálů.

Pro někoho může být hořkost kakaa překážkou. Jistě, stačí přidat mléko, cukr a další tajemné čokoprůmyslové ingredience a je po problému. Co je však přátelské k našim chuťovým pohárkům, to nemusí být stejně pozitivní pro naše zdraví. Proto se držte nejraději čokolády, která obsahuje alespoň 60 % kakaa a nepoznala bezbřehé možnosti potravinářské chemie. Právě taková čokoláda je nejen delikátním chuťovým zážitkem, ale zároveň vede pravidelná konzumace jedné až dvou tabulek týdně k překvapivým výhodám.

Zdravější srdce

Nejnovější výzkumy potvrdily kardiovaskulární přínos čokolády. Eliminuje rizika infarktu a selhání srdce až o jednu třetinu, normalizuje krevní tlak a zvyšuje flexibilitu žil a tepen. Snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Prevence diabetu

Účastníci italské studie jedli tyčinku tmavé čokolády jednou denně po dobu 15 dnů a inzulínová rezistence poklesla téměř o polovinu. Vědci tvrdí, že za tímto efektem stojí flavonoidy.

Zdravé hubnutí

Vědci z univerzity v Kodani zjistili, že tmavá čokoláda přináší větší pocit sytosti než její světlá varianta. To znamená, že tmavá čokoláda snižuje touhu po sladkých, slaných nebo tučných jídlech, což se může hodit.

Snížení stresu

Léčení emocionálního vypětí čokoládou není vůbec špatné. Švýcaři zjistili, že pravidelné jedení tmavé čokolády snižuje hladinu stresového hormonu a zmírňuje metabolické účinky stresu.

Vyšší intelektuální výkon

Jste v práci pod tlakem? Popadněte tmavou čokoládu. Odrazí nápor stresu a zlepší až na 3 hodiny průtok krve do klíčových částí mozku, čímž zlepší jeho výkonnost a bdělost.

Ochrana před sluncem

Test britských vědců zkoumal vliv hořké čokolády na odolnost pokožky při opalování. Po třech měsících konzumace čokolády trvalo kůži testovaných osob dvakrát tak dlouho, než došlo na slunci k zarudnutí.

Tlumení kašle

Čokoláda díky obsaženému theobrominu tiší kašel téměř stejně jako kodein. Navíc nemá negativní vedlejší účinky, jako je ospalost a utlumenost.

Šťastnější potomci

Ženy, které jedly čokoládu každý den během těhotenství, potvrdily lepší zvládání stresu. Finská studie zjistila, že jejich děti byly šťastnější a více se usmívaly.

A co obecně zakořeněná představa, že čokoláda je báječné afrodisiakum?

Některé komponenty v čokoládě, především fenyl – ethylamin, tryptofan, anandamid, kofein a theobromin, stimulují v mozku centra slasti. Přímý dopad na sexualitu a potenci ale nebyl přímo potvrzen. Tým italských sexuologů však uvedl, že ženy mlsající čokoládu se cítí podstatně více sexuálně naplněny. A šéf nigerijské Federální agentury pro potraviny a léky doporučil Nigerijcům zříci se Viagry ve prospěch jedení čokolády.

Když to tvrdí největší milovníci, Italové a černoši, musí na tom zaručeně něco být.

Tip: Zjistěte, co je lepší, kakaové boby, kakao nebo čokoláda?

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak zkrotit chutě na sladké?

Cukr je silně návykový, a pokud se ho zrovna snažíte omezit, bude po něm vaše tělo prahnout mnohem intenzivněji. Jak nezvladatelnou chuť

Tělo a kondice

Cvičení při nemoci?

Jak je to se cvičením během onemocnění? Kdy v tréninku pokračovat a v jaké chvíli se naopak raději léčit? Připravili jsme si pro

Tělo a kondice

6 projevů, že máte málo pohybu

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na