Potraviny, které vás v zimě zahřejí s tipy na recepty

Není nad příjemnou večerní procházku. V zimních měsících se ale můžeme vracet promrzlí a potřebujeme se zahřát. Čaj s medem už je klasika. Jaké jsou další potraviny, které vás spolehlivě zahřejí? Potraviny na zahřátí: Zelenina: červená řepa, cibule, zelí, mrkev, celer, kapusta, dýně, česnek, pórek Ovoce: jablka, hrozny, sušené ovoce… Pokračovat v čtení

10 tipů, jak podpořit imunitu

10 tipů, jak podpořit imunitu

Dopřejte tělu odpočinek, jaký potřebuje Odpočinkem začíná tělo nabírat energii, kterou nutně potřebuje pro správný chod imunitního systému. Odpočívat můžete při svých koníčcích, sportu nebo třeba masáží. Kromě tohoto druhu relaxu je důležité, abyste měli dostatek kvalitního spánku. Ačkoli to pro někoho může být náročné, nebojte se a dopřejte si… Pokračovat v čtení

Jak si pochutnat na částech zeleniny, které běžně končí v koši

Jak si pochutnat na částech zeleniny, které běžně končí v koši

Na vesnici dřív nebyl problém veškeré zbytky ze zeleniny zpracovat. Co nepřišlo na talíř, o to se postaraly slepice, králíci nebo čuník v chlívku. V dnešní době však často spotřebujeme jen primární část rostliny, pro kterou ji pěstujeme, a vše ostatní vyhodíme do koše, v lepším případě do biologického odpadu…. Pokračovat v čtení

Kalendář sezónnosti zeleniny

Kalendář sezónnosti zeleniny

Skleníkové pěstování zeleniny nebo její dovoz z druhého konce světa jsou příčinou toho, že už moc nepřemýšlíme o tom, kdy je období její přirozené sklizně. Mělo by nás to ovšem zajímat. Sáhnout po zelenině, která je v dané době typická, má několik důležitých výhod: Nejlepší je varianta sklizně z vlastní… Pokračovat v čtení

Zeleninu a bylinky můžete začít pěstovat i v červenci

Zeleninu a bylinky můžete začít pěstovat i v červenci

Léto začalo, venkovní teploty dosahují velmi příjemných hodnot a vám možná zbylo nějaké volné místo na záhonech, případně se uvolnilo po sklizni ředkviček, jarních odrůd salátů nebo mladé cibulky. Určitě nenechávejte půdu přes léto ladem, jen by zbytečně vysychala. Při dostatečné zálivce budou semena klíčit mnohem snáze než na jaře… Pokračovat v čtení

Ředkviček chroupání nemoci zahání

Ředkviček chroupání nemoci zahání

Ředkvička je pojmenování pro varietu ředkve seté letní (Raphanus sativus var. sativus). Jde o jeden z nejpopulárnějších druhů kořenové zeleniny, který je pro svůj rychlý růst za krátkých dnů v jarním období oblíbencem pěstitelů. K dispozici je mnoho odrůd lišících se tvarem kořene, jeho zbarvením a intenzitou štiplavosti. Pikantnost dužiny… Pokračovat v čtení

Rebarbora – chutná zelenina namísto ovoce

Rebarbora – chutná zelenina namísto ovoce

Rebarbora, neboli reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je silná, až 2 metry vysoká vytrvalá rostlina z čeledi rdesnovitých. Listy vzhledem připomínají zvlněný list řepy, ale řapíky jsou růžové. A právě řapíky jsou žádanou kulinářskou ingrediencí. Na rozdíl třeba od řapíkatého celeru však nacházejí uplatnění jako náplň nejrůznějších koláčů, tvarohových knedlíků, moučníků… Pokračovat v čtení