Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

V létě se více než kdy jindy nabízí nepřeberné spektrum čerstvého ovoce a zeleniny, na kterém si můžeme pochutnávat. Připravujeme si saláty a zeleninová jídla, u kterých začínáme mnohdy přípravu tím, že plody zbavíme slupky. Loupeme některé druhy ovoce jako jablka, hrušky, kiwi či broskve, ze zeleniny zase okurky, cukety,… Pokračovat v čtení

Co dokáží dýně

Co dokáží dýně

Plody tykve obecné (Cucurbita pepo) neboli dýně jsou vynikající zdravou potravinou, kterou bychom si měli v hojné míře dopřát. Rostlina patří mezi nejstarší kulturní plodiny, ve Střední Americe byla pěstována již před 5000 lety. Podobně jako brambory nebo rajčata našla cestu do celého světa a stala se velmi oblíbenou. Není… Pokračovat v čtení

Jahody – sexy ovoce, po kterém se hubne

Jahody – sexy ovoce, po kterém se hubne

Jahody jsou symbolem přicházejícího léta. Na stůl se nám nejčastěji dostanou plody některé z odrůd šlechtěného velkoplodého jahodníku (Fragaria annanassa), ale pochutnat si můžeme i na jahůdkách některého z volně rostoucích druhů. Všechny obsahují obrovské množství vitamínu C, vitamíny B a E, karotenoidy, a minerály jako draslík, hořčík, vápník, zinek,… Pokračovat v čtení

Zelenou nálož vitamínů vypěstujete už za týden

Zelenou nálož vitamínů vypěstujete už za týden

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je známá bylinka charakteristická svou příjemně štiplavou chutí a neuvěřitelně rychlým růstem. Pochází z Blízkého Východu, ale už od antiky je běžná v celé Evropě. Patří podobně jako zelí, kapusta, květák, ředkev, růžičková kapusta, hořčice, brokolice či maca do čeledi brukvovitých rostlin známých svým významem v… Pokračovat v čtení

Vodnice a její přínos pro zdraví

Vodnice a její přínos pro zdraví

Vodnice se řadí do čeledi brukvovitých rostlin obdobně jako zelí, kapusta, křen nebo zázračná peruánská maca, kterou tvarem bulvy hodně připomíná. V evropských kuchyních před objevením Ameriky plnila funkci přílohové zeleniny, než ji začaly vytlačovat brambory. Rychle roste a proto je možné ji vysévat od jara až do podzimu pro… Pokračovat v čtení

Štiplavá hořčice zlepšuje trávení a tlumí bolest

Štiplavá hořčice zlepšuje trávení a tlumí bolest

Hořčice jsou ozimé rostliny dosahující výšky až 150 centimetrů kvetoucí jasně žlutými květy. Drobná kulatá semena měřící asi jeden milimetr v průměru jsou uzavřena uvnitř šešule. Botanicky patří mezi brukvovité rostliny podobně jako zelí, kapusta, květák, řepka, křen nebo peruánská maca. Původním regionem výskytu je Malá Asie, ale v současnosti patří mezi hlavní… Pokračovat v čtení

7 důvodů, proč zařadit avokádo do jídelníčku

7 důvodů, proč zařadit avokádo do jídelníčku

Avokádo je plodem ovocného stromu Hruškovce přelahodného(Persea americana). Známe jej zejména díky mexické kuchyni, kde má jeho používání dlouhou tradici. Dnes jej můžeme koupit téměř v každém marketu, takže se dostává i na naše talíře. Pokud jste jej ještě neochutnali, napravte to. Pojídání avokáda přispívá k delšímu a zdravějšímu životu…. Pokračovat v čtení