Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

V létě se více než kdy jindy nabízí nepřeberné spektrum čerstvého ovoce a zeleniny, na kterém si můžeme pochutnávat. Připravujeme si saláty a zeleninová jídla, u kterých začínáme mnohdy přípravu tím, že plody zbavíme slupky. Loupeme některé druhy ovoce jako jablka, hrušky, kiwi či broskve, ze zeleniny zase okurky, cukety,… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: A

Abeceda vitamínů: A

Vitamín A neboli axeroftol existuje ve dvou přirozených formách, jako vitamín A1-retinol a vitamín A2-tridehydroretin. Vitamín A si lidské tělo také metabolicky vytváří z provitaminů A – alfa-karotenu, beta-karotenu, luteinu, lykopenu a mnoha dalších oranžových a červených rostlinných pigmentů. Áčko je velmi důležité pro zdraví zraku, kůže, sliznic, kostí a… Pokračovat v čtení

Co dokáží dýně

Co dokáží dýně

Plody tykve obecné (Cucurbita pepo) neboli dýně jsou vynikající zdravou potravinou, kterou bychom si měli v hojné míře dopřát. Rostlina patří mezi nejstarší kulturní plodiny, ve Střední Americe byla pěstována již před 5000 lety. Podobně jako brambory nebo rajčata našla cestu do celého světa a stala se velmi oblíbenou. Není… Pokračovat v čtení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) neboli Lilek rajče je oblíbená lilkovitá rostlina, u které je z botanického hlediska poněkud obtížné určit, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu. Přestože jde o trvalku, je v našich zeměpisných šířkách pěstována jako jednoletka. Do Evropy jejich semena přivezli z Jižní Ameriky španělští dobyvatelé. Nejdříve bylo… Pokračovat v čtení

Goji – ovoce dlouhověkosti

Goji – ovoce dlouhověkosti

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je keř pocházející z Asie, pěstovaný původně zejména v Tibetu, Číně, Korei a Japonsku. Název goji je zjednodušeným přepisem jména kustovnice z čínštiny. Rostlina patří do čeledi lilkovitých, stejně jako brambory, rajčata, lilek nebo paprika. Zářivě oranžovo-červené plody jsou již 2000 let užívány tibetskou a čínskou… Pokračovat v čtení