Černý pepř zahání černé myšlenky

Černý pepř zahání černé myšlenky

Kuchaři se bez kuliček černého pepře jen těžko obejdou. Plody pepřovníku černého (Piper nigrum), které jsou známé jako dnes nejrozšířenější koření, pochází původně z Indie, kde jsou také jedním z léčiv tradiční ayurvédy. V Evropě ale dlouho nebyly obvyklým kořením. Dopravit pepř z Indie nebylo vůbec snadné a mnoho staletí byl… Pokračovat v čtení

Čím držet na uzdě sennou rýmu

Čím držet na uzdě sennou rýmu

Podle statistik je momentálně v České republice asi 2,5 miliónu lidí, kteří se potýkají s nejrůznějšími alergiemi. Jde o alarmující číslo, které geometrickou křivkou neustále narůstá. A až čtyři pětiny z tohoto množství jsou jedinci s alergickou reakcí na pyly,které se lidově říká senná rýma. V současné době neexistuje jediný… Pokračovat v čtení

Cibulové slupky nejsou k zahození

Cibulové slupky nejsou k zahození

Kuchyňská cibule je jednou z nejběžněji konzumovaných druhů zeleniny. Na talíři ji máme prakticky denně, protože orestovaná cibulka tvoří základ nejen české teplé kuchyně. Před přípravou pokrmů ji oloupeme a … slupku vyhodíme. V popelnicích, nebo v lepším případě v bioodpadu či na kompostu končí ročně tuny cibulových suchých vnějších… Pokračovat v čtení

Jak vyzrát na rýmu

Jak vyzrát na rýmu

Rýma je zánětlivé onemocnění sliznice nosní dutiny, jež přichází často v období změn počasí – při ochlazení na podzim a naopak při oteplení na konci zimy. Výkyvem teplot, zhoršením kvality ovzduší a řadou civilizačních faktorů dojde k oslabení odolnosti nosní sliznice, posléze pak jejímu napadení viry. Nakonec se přidají bakterie… Pokračovat v čtení

Petržel vylepší pokrmy i stavbu kostí

Petržel vylepší pokrmy i stavbu kostí

Petržel zahradní (Petroselinum crispum) se pěstuje již více jak 2000 let. Je to zelená dvouletá rostlina, jejíž domovem je Evropa a východní Středomoří. Zužitkovat se dají listy, kořeny, semena a olej. Z počátku se petržel užívala pouze pro její léčivá aktiva, o kterých dnes mnozí nemáme ani tušení. Středověcí a renesanční… Pokračovat v čtení