Search
Close this search box.

Pohanka – skromná superstar

Zdroj: Freepik.com

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je stará kulturní plodina pocházející až z Číny. Přestože její semena budí dojem, že se jedná o obilovinu, není tomu tak. Pohanka patří do čeledi rostlin rdesnovitých a jejími příbuznými jsou třeba šťovík, truskavec nebo rebarbora.

Nutriční složení pohanky

Ač byla v druhé polovině minulého století u nás téměř zapomenuta, v současnosti její pěstování zažívá renesanci. Důvodem jsou poměrně nízké pěstební nároky v ekologickém farmaření, zejména však zajímavé nutriční složení této pseudoobiloviny. Ve 100 gramech pohankových semínek je 13 gramů proteinů, pouze 3 gramy tuku, 71 gramů karbohydrátů, z nichž 10 gramů (to je 40% doporučené denní dávky) tvoří dietní vláknina. Vyniká podílem hořčíku, fosforu, mědi a manganu, solidně je zastoupeno také železo, draslík, zinek a selen. Semínka poskytují celý komplex vitamínů skupiny B, kromě B12.

Pohanka je funkční alternativou cereálií, převyšuje je však nejen běžnými výživovými parametry, ale také celkovým vlivem na lidský organismus.

Pohanka účinky

  • má nízký glykemický index, chrání před diabetem a ukládáním tukových zásob
  • je v ní zanedbatelné množství cholesterolu, antioxidanty navíc omezují absorpci špatného cholesterolu v těle
  • poskytuje nezanedbatelnou dávku rostlinných proteinů podílejících se na budování svalové tkáně
  • neobsahuje gluten, a proto je pohanka (a výrobky z ní) vhodná pro lidi trpící celiakií nebo alergií na lepek
  • vláknina podporuje zdravé trávení, kvalitní peristaltiku střev a vylučování toxinů z těla
  • vláknina dodává trávenině objem, udrží vás déle syté a zamezí náhlým pocitům hladu
  • vitamíny skupiny B podporují rozvoj imunitního systému a jsou nezbytné pro řadu metabolických procesů
  • flavonoid rutin léčí křehkost krevních kapilár, zvyšuje pružnost cév, snižuje hypertenzi a neutralizuje volné radikály
  • spektrum minerálů působí na pevnost kostí a zubů, ale také na správnou činnost nervového systému

Použití pohanky

Použití pohanky v kuchyni má dlouhou tradici zejména v Asii. V Japonsku jsou populární nudle soba, v Korei zase jejich obdoba zvaná memil-guksu. Po staletí je pohanka strategickou potravinou v severní Číně a v Tibetu, v Indii je plodina nezastupitelná v době hinduistického půstu. Mezi italské těstoviny patří pizzoccheri, krátké tagliatelle z 80% pohankové a 20% pšeničné mouky. V Rusku jsou ozdobou lidové kuchyně pohankové lívanečky – bliny. Pohanková mouka je výborná pro pečení chleba, vaření kaše, pohanková lámanka rychle a zdravě zahustí polévky, využít ji lze místo strouhanky či housky do masové sekané nebo zeleninových karbanátků. Záleží jen na invenci kuchaře.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat