Search
Close this search box.

Šťovík zahání žízeň a poskytuje cenné vitamíny

Zdroj: Freepik.com

Šťovík kyselý (Rumex acetosa) je plevelná rostlina běžně se vyskytující téměř na celém území Evropy. U nás je původním druhem, typicky roste na prosluněných vlhčích lukách nebo březích řek a potoků. Dosahuje výšky až 1 metr, přímé lodyhy nesou mírně dužnaté podlouhlé listy. V horní části, kde se lodyha větví, zdobí rostlinku květy s načervenalými okvětními lístky.

Šťovík kyselý a obsahové látky

Šťovík je bohatý na vitamíny A, B1, B2, B9 a C. Obsahuje také draslík, vápník, fosfor, sodík a železo. Mimo podíl proteinů a sacharidů má pouze zanedbatelné množství tuků, důležitými účinnými sloučeninami jsou flavonoidy. Kyselost je způsobena organickými kyselinami, zvláště starší listy poskytují větší množství kyseliny šťavelové.

Mladé šťovíkové listy jsou využívány pro přípravu pokrmů (podobně jako třeba mladé kopřivy), ale také v tradičním bylinkářství, kde mají celou řadu léčebných indikací:

  • díky vitamínu A posilují zdravý zrak
  • flavonoidy a další antioxidanty pomáhají detoxikovat tělo
  • chlorofyl, flavonoidy a karotenoidy jsou spolu s vitamíny a minerály dobrou prevencí před nádorovými chorobami
  • snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak
  • povrchová aplikace rozdrcených listů řeší řadu kožních problémů a urychluje hojení povrchových zranění
  • odvar z listů lze použít jako kloktadlo při aftách v ústech
  • proanthokyanidiny působí proti bakteriím Escherichia coli při infekcích močových cest
  • doplňují do organismu železo, čímž vedou k vyšší produkci červených krvinek
  • šťovík při rýmě rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty
  • vitamín C stimuluje imunitní systém a je nezbytný pro syntézu kolagenu
  • šťovíkový čaj je dobrým prostředkem proti nespavosti
  • obsah vápníku je důležitý pro zdravé kosti

Negativní účinky

Stejně jako všechny ostatní bylinky, i šťovíkové listy mohou mít nepříznivé účinky. Vzhledem k tomu, že se v nich nachází kyselina šťavelová, je potřeba dbát na konzumaci přiměřeného množství syrové suroviny a sbírat pouze mladé lístky, ve kterých je tato kyselina obsažena méně. Větší dávky kyseliny šťavelové snižují schopnost těla absorbovat vápník, což vede k tvorbě ledvinových kamenů. Dalšími nežádoucími projevy mohou být průjem, nevolnost a bolest žaludku. Preventivně by se šťovíku měli vyhnout lidé trpící dnou, poruchami ledvin a také kojící ženy. Při tepelném zpracování je však riziko nežádoucích účinků minimální.

Tip: Připravte si chutný a lehký jarní salát se šťovíkem.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články