Vlašský ořech (Juglans regia) patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji konzumované ořechy v naší zemi. Je pochoutkou, která se dá jíst samostatně nebo je součástí nejrůznějších pokrmů – moučníků, dortů, cukroví. Málokdo ale ví, že tyto chuťově atraktivní plody mají velmi pozitivní vliv na zdraví.
Jsou zdrojem vitamínů B6, B5, B1 a B2, selenu, manganu a hlavně omega – 3 mastných kyselin. Obsažená sloučenina kyseliny gallové a ellagové stimuluje tvorbu enzymů, které zbavují tělo karcinogenů.
Tvar ořechu připomíná lidský mozek
Pod skořápkou se ukrývá plod, který tvarem připomíná lidský mozek. Není to náhoda, ořechy dodávají nejen fyzickou sílu, ale jsou také významným nutrientem pro mozek. Působí pozitivně při mozkových onemocněních a mohou snížit riziko a oddálit propuknutí Alzheimerovy choroby. V tradiční čínské medicíně se vlašské ořechy užívají zejména jako ledvinové tonikum, potrava prospívající pokožce a zádům. Plody mají antioxidační a protizánětlivé účinky, které jsou vhodné při astmatu, revmatismu a onemocnění kůže. Obsažený mangan může být nápomocný pro plodnost mužů i žen.
Nejčastější fáma o vlašském ořechu je, že se z něj tloustne. To ale výzkumy vyvrátily. Navíc zdravé tuky obsažené v tomto plodu mohou zredukovat nezdravé tuky, které z potravy přijímáme a dokonce zabránit jejich nepříznivým vlivům na srdce a cévy.
Pro zdravé účinky by se ořechy měly zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Kdo tak ještě neučinil, má nejvyšší čas se na vlašáky vydat a naloupat si zásobu na zimu. Ořechy se mohou stát chutnou součástí vánočního cukroví, ale také nahradit mlsání nezdravých smažených chipsů.