Search
Close this search box.

Abeceda vitamínů: B1

Zdroj: Freepik.com

Vitamín B1 neboli thiamin je ve vodě rozpustná sloučenina. Lidské tělo ji nedokáže dlouhodobě skladovat, proto je nezbytné její průběžné doplňování prostřednictvím přijímané stravy. Na hospodaření s tímto vitamínem v těle mají přímý vliv některé složky stravy. Káva a černý čaj silně snižují hladinu vitamínu B1, alkohol zase redukuje jeho vstřebávání. B1 participuje na přeměně sacharidů, proto je zapotřebí jeho zvýšený příjem při konzumaci sladkých jídel.

Thiamin a jeho působení

Thiamin je elementárním nutrientem, který organismus nezbytně potřebuje pro buněčné procesy a následně širokou škálu orgánových funkcí. Jak již bylo uvedeno, napomáhá trávení sacharidů a stejně tak podporuje metabolismus aminokyselin. Zlepšuje nervovou činnost, posiluje kardiovaskulární systém a krvetvorbu. Podporuje chuť k jídlu a zdravý růst, zlepšuje vytrvalost. Pomáhá při mořské nemoci, tlumí bolesti zubů.

Doporučená denní dávka je u dětí v závislosti na věku 0,7-1 mg, u žen 1,1 mg a u mužů 1,5 mg. Pro těhotné a kojící ženy platí stejná dávka jako u mužů.

Nedostatek vitamínu B1

Nejnebezpečnějším důsledkem nedostatku thiaminu je onemocnění beri-beri. Počáteční příznaky zahrnují svalovou slabost a bolesti svalů, emocionální netečnost, apatii, úzkost, deprese, nespavost, ztrátu chuti k jídlu. V pokročilých stádiích se postižený dostává do těžké letargie, komplikace postihují kardiovaskulární, nervový, svalový a trávicí systém, dochází ke snížení duševních schopností. Onemocnění může vést až ke smrti.

Potraviny a bylinky obsahující vitamín B1

Nejběžnějšími složkami stravy oplývajícími vitamínem B1 jsou vepřové a hovězí maso, drůbež, ryby a mléčné výrobky. Protože však thiamin nesnáší vysoké teploty, bývá v živočišných zdrojích velkou měrou zničen v průběhu kuchyňské úpravy. Dostatečné množství však bez problémů můžete zajistit celozrnnými obilovinami, ovesnými vločkami a pšeničnými klíčky.

Tip: Inspirujte se v naší zdravé kuchařce a vyzkoušejte recepty z ovesných vloček na mnoho různých způsobů.

Velmi vysokou dávku poskytují slunečnicová semínka, která následují sezamová a chia semínka. Obsahují ho téměř všechny druhy ořechů, zelený hrášek, sója a další luštěniny. Přestože u nás nejsou zcela běžnými potravinami, nelze opomenout mořské řasy, například spirulinu. Vitamín B1 se nachází také v zelených bylinkách – petrželi, šťovíku, mátě, heřmánku nebo kopřivě.

Výše uvedené potraviny pravidelně konzumujte, odměnou vám bude lepší paměť, vyšší fyzická výkonnost a zvýšená ochrana organismu vůči oxidačnímu poškození, předčasnému stárnutí i účinky nejrůznějších toxicky působících látek.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak zkrotit chutě na sladké?

Cukr je silně návykový, a pokud se ho zrovna snažíte omezit, bude po něm vaše tělo prahnout mnohem intenzivněji. Jak nezvladatelnou chuť

Tělo a kondice

Cvičení při nemoci?

Jak je to se cvičením během onemocnění? Kdy v tréninku pokračovat a v jaké chvíli se naopak raději léčit? Připravili jsme si pro

Tělo a kondice

6 projevů, že máte málo pohybu

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na