Search
Close this search box.

Jíst podle plánu nebo podle hladu?

Zdroj: Freepik.com

Denní stravovací režim založený na jídle rozloženém na snídani, oběd a večeři je zdrojem mnoha potíží. Pokud posnídáte v 7 hodin ráno, obědváte v poledne po pěti hodinách bez jídla, pak vydržíte 7 hodin do večeře, a když odoláte chuti v noci vyplenit ledničku, dopřejete si další jídlo po dvanáctihodinové pauze. Jestliže se ráno dostanete do časové tísně a nestihnete posnídat, nebo patříte-li mezi snídaňové abstinenty, je přestávka mezi večeří a dalším jídlem dokonce 17 hodin.

To se samozřejmě nedá vydržet. Kávička po ránu sice pocity hladu mírně utlumí, ale pak přijdou na řadu sušenky, oplatky, sem tam brambůrky nebo nějaký ten zákusek. Prostě spousta prázdných kalorií zalitých (v nejhorším případě) litry slazených limonád. Následuje pořádný obědový nášup. Uzobávání se opakuje mezi obědem a večeří a večer při vysedávání před televizí.

Jak často jíst přes den, abychom se stále cítili fit a koncentrovaní

Nikdo po vás samozřejmě nemůže chtít, abyste dodržovali nepředstavitelně dlouhé pauzy mezi jídly. Překonávání palčivého pocitu hladu je ideální startovací pozicí pro následné přejídání, tedy dosažení stavu, kdy jíte až za hranici, kdy je hlad ukojen. Tělo má navíc tendenci na hladovění reagovat ukládáním tukových zásob. Proto se tak často s obezitou potýkají lidé, kteří tvrdí, že prakticky nic nejí.

Tip: Inspirace do kuchyně aneb zdravé recepty pro celou rodinu.

Nebojte se najíst 5x denně

Jezte víceméně pravidelně, ale nenuťte se do jídla na minutu přesně podle časového plánu. Dbejte na to, co jíte a jak velké porce si dopřáváte. 30% stravy by měla tvořit zelenina a 20% ovoce. Dalších 45% rovnoměrně rozdělte mezi nutričně hodnotné zdroje uhlohydrátů a proteinů. Zbývajících 5% by měly tvořit tuky. Ideální jsou rostlinné oleje, semínka, oříšky. Nemusíte mít však hysterickou obavu z másla nebo sádla, v rozumné míře jsou tělu prospěšné. Mnohem větším zlem jsou jejich průmyslové a emulgované napodobeniny.

Naučte se rozpoznávat signály, které vás upozorňují, že je na jídlo ten správný okamžik. Najezte se bez ohledu na čas.

Kdy je nejvhodnější čas začít jíst?

  • nastávají potíže se soustředěním
  • máte pocity slabosti
  • začíná vás bolet hlava
  • cítíte se podráždění a nervózní
  • máte pocity svírání v žaludku
  • kručí vám v břiše

Možná pro vás bude zpočátku těžké rozpoznat, zda máte opravdu biologický hlad nebo vás pouze honí mlsná. Jestliže však budete dodržovat správné složení jídelníčku a množství odpovídající vašemu energetickému výdeji, neměly by vás hlad ani chutě mezi jednotlivými jídly přepadat. Nezapomínejte ani na dostatečný příjem tekutin. Ideální je voda, čistá nebo ochucená ovocem či bylinkami, a neslazené čaje.

Tip: Máme pro vás připraveny i další zajímavé články na téma zdravé stravování, nenechte si je ujít.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se dostat do formy po porodu

Porod je jedinečným a krásným zážitkem, který přináší radost, ale také změny na vašem těle. Po příchodu nového člena rodiny se mnoho

Tělo a kondice

5 tipů, jak zatočit se špatnou kondicí

Špatná kondice může ovlivnit náš každodenní život a bránit nám v plném využití našeho potenciálu. Ale nezoufejte! Existuje několik tipů, které vám