Pro vitamín C jděte k šípku

sipky

Volně rostoucí plané růže (Rosa canina) v září a říjnu rozsvítí rudě zbarvené plody, jež jsou důležitým léčivem tradiční lidové medicíny. Vyplatí se jimi předzásobit, protože jsou skvělou zásobárnou vitamínů, které nám s blížící se zimou budou hodit. Jde zejména o vitamín C a provitamín A, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a vápník. Šípky jsou dobrou prevencí před virózami a nachlazením, pomáhají při infekčních chorobách ledvin, vzpruží při jarní únavě, doporučuje se i v průběhu těhotenství.

Sbírání, sušení a uskladnění šípků

Při sbírání vybírejte dozrálé, ale pevné šípky. Nejjednodušším způsobem zpracování je sušení. To by mělo probíhat při teplotě kolem 60° Celsia, teplota by v žádném případě neměla přesáhnout 70°, aby nedošlo ke znehodnocení obsažených účinných látek. Ideální je použití sušičky na ovoce, ale dnešní moderní trouby to zvládnou také, jen nechte pootevřená dvířka. Dobře vysušené šípky uschovejte pár dní v plátěném pytlíku na suchém místě, potom je přendejte uzavíratelné těsnící nádoby a na temném místě vám takto vydrží až 3 roky. Ze šípků lze připravit čaj klasickou metodou, když v litru vody povaříte 20-30 minut šálek sušených plodů. Náročnější, ale vhodnější, metodou je šípky nadrtit a zalít studenou vodou. Takto je ponechejte zastudena máčet 24 hodin, potom výluh zahřejte na 80° Celsia a přeceďte přes velmi husté sítko nebo plátýnko. Je velmi důležité odfiltrovat chloupky uvolněné z rozdrcených plodů, dokáží nepěkně podráždit sliznici krku.

A co z šípků můžete vše připravit

Pokud patříte mezi gastronomické nadšence, můžete ze šípků připravit také šípkový džem. Nejlepší, ale zároveň nejpracnější, je každý plod odstopkovat, zbavit bubáka, rozříznout a vydlábnout z něj semínka s chloupky. Zůstane čistá dužina oplodí, kterou je třeba propláchnout. Jde o titěrnou a zdlouhavou práci, takže pokud máte málo času a trpělivosti, ani to nezkoušejte. Další kroky už jsou jednodušší. Očištěnou dužinu zalijte po vrch vodou, přidejte cukr v množství odpovídajím asi 1/4 objemu šípků a řádně rozvařte. Nakonec hmotu můžete propasírovat nebo rozmixovat ručním mixérem. Naplňte džemem skleničky, důkladně uzavřete a sterilizujte 15 minut při 70 °C. Džem můžete použít například na vyhlášenou šípkovou omáčku. Nakonec ulovte kance, se šípkovou je nejlepší.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se vyhnete ranní únavě?

Známe to všichni. Vykročíme z postele levou nohou a cítíme se pod psa, ranní únava nečekaně přichází. Většinou jde pouze o chvilkový moment,

Tělo a kondice

6 projevů, že se málo hýbete

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat