Saturejka – bylina prostopášníků

Saturejka – bylina prostopášníků

Saturejka pochází z teplých oblastí Středomoří, odkud se ale rozšířila dále na sever a byla také jednou z prvních rostlin, které s sebou na americký kontinent přivezli osadníci Nového světa. Má jemně pepřovou chuť a starověcí Římané ji používali v kuchyni mnohem dříve černé koření. Latinské pojmenování této rostlinky zní… Pokračovat v čtení

Zlaté mléko – recept proti chřipce

Zlaté mléko – recept proti chřipce

Kombinace mléka a kurkumy působí na první pohled exoticky až výstředně, ale díky úžasným zdravotním benefitům použitých ingrediencí stojí rozhodně za vyzkoušení. Standardně si při jeho přípravě vystačíte s rostlinným mlékem, kurkumou, pepřem a nějakým zdravějším sladidlem, než je rafinovaný bílý cukr. Náš recept obsahuje několik dalších přísad, ale o… Pokračovat v čtení

Neřády z plic vyžene plicník

Neřády z plic vyžene plicník

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je bylina, která roste v celé Evropě a západní Asii převážně ve vlhčích a lužních lesích. Kvete malými načervenalými fialkovými květy na jaře od konce března do začátku května. Kvetoucí nať se sbírá a následně suší při nízkých teplotách do 40°C. Mladé listy plicníku mohou být… Pokračovat v čtení

Petržel vylepší pokrmy i stavbu kostí

Petržel vylepší pokrmy i stavbu kostí

Petržel zahradní (Petroselinum crispum) se pěstuje již více jak 2000 let. Je to zelená dvouletá rostlina, jejíž domovem je Evropa a východní Středomoří. Zužitkovat se dají listy, kořeny, semena a olej. Z počátku se petržel užívala pouze pro její léčivá aktiva, o kterých dnes mnozí nemáme ani tušení. Středověcí a renesanční… Pokračovat v čtení

Pro vitamín C jděte k šípku

Pro vitamín C jděte k šípku

Volně rostoucí plané růže (Rosa canina) v září a říjnu rozsvítí rudě zbarvené plody, jež jsou důležitým léčivem tradiční lidové medicíny. Vyplatí se jimi předzásobit, protože jsou skvělou zásobárnou vitamínů, které nám s blížící se zimou budou hodit. Jde zejména o vitamín C a provitamín A, vitamíny skupiny B, hořčík,… Pokračovat v čtení

10 důvodů pro pití čaje z lapača

10 důvodů pro pití čaje z lapača

Lapačo (Tabebuia impetiginosa) je stálezelený strom s růžovými barevnými květy rostoucí v tropických deštných lesích Střední Ameriky. Indiáni v Brazílii, severní Argentině, Paraguayi a dalších jihoamerických zemích používají kůru tohoto stromu k léčebným účelům již tisíce let. Čaj z lapača, nazývaný také “čaj Inků”, neobsahuje kofein a je bohatý na… Pokračovat v čtení