Chřest lékařský (Asparagus officinalis) je trvalá rostlina, která pochází z východního Středomoří, ale nyní se pěstuje v mnoha částech Evropy, v severní Africe a západní Asii. Většina z nás nemá chřest ve svém běžném jídelníčku. Přitom obsahuje větší množství antioxidantů než mnoho ostatních druhů zeleniny (i v konzervovaném stavu). Chřest je potravina nízkokalorická, ale zároveň s vysokým obsahem živin.
Jaké zdraví přínosné látky obsahuje chřest
Asparagus je bohatý na kyselinu listovou, antioxidanty, vitamíny A, C, K, komplex vitamínů B, vápník a vlákninu. Látka glutathion má antioxidační a protirakovinné vlastnosti. Americký výzkum z roku 1996 ukázal, že saponinové složky rostliny in vitro potlačují růst leukemických buněk.
V období renesance byl chřest využíván zejména jako velmi účinné afrodiziakum, proto byl také zakázán v kuchyních většiny klášterů. V dnešním léčitelství je chřest užíván především při potížích s ledvinami, močovými a ledvinovými kameny a při léčbě močových cest. Jeho detoxikační složky pomáhají vylučovat nežádoucí látky, které se v těle hromadí, a to hlavně prostřednictvím moči. Je protivirový, fungicidní a zároveň podporuje tvorbu přátelských střevních bakterií. Působí také jako srdeční tonikum a laxativum.
Vařený či zapékaný chřest – vyberte si
Pokud jste tento týden ještě neměli k obědu či večeři pokrm s chřestem, je potřeba to napravit! Vařený chřest může být přílohou k masům. Výborné je i chřestové rizoto nebo těstoviny s chřestem, smetanou a parmezánem. Jako předkrm se hodí chřest zapékaný se šunkou a sýrem. Variant, jak upravovat chřest, je nespočet a jak říkají objevitelé chřestu Řekové: „S chřestem nikdy nic nezkazíš“. Popusťte uzdu své kuchařské fantazii a pusťte se s chutí do chřestu.