Duté zelené listy pažitky (Allium schoenoprasum) připomínají silnější trubice listů cibule. Příbuzenstvo se prostě nezapře. Spolu s ní, pórkem, česnekem a medvědím česnekem patří do jednoho botanického rodu. Její výhodou jsou malé nároky na pěstování, takže není problémem provést výsev do květináče a mít ji po ruce přímo v kuchyni. Výborně slouží jako zelená bylinka k ochucení ryb, polévek, omáček, salátů, pokrmů z brambor a podobně. Oproti cibuli nebo česneku je její štiplavost mnohem mírnější, takže si ji oblíbí i děti.
I přes zdánlivě menší sílu působí velmi léčivě a díky ní se budete cítit fit.
Kde všude pažitka boduje
- trávení – obsažené sulfidy a další organické sloučeniny nacházející se v pažitce účinně mírní zažívací potíže. Má antibakteriální schopnost eliminovat bakterie rodu Salmonela, takže může zabránit velké katastrofě.
- srdce – alicin snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a posiluje srdce, spolu s draslíkem přispívá k úpravě vysokého krevního tlaku do normálních hodnot, quercetin brání kornatění tepen a snižuje riziko srdečního kolapsu.
- imunita a kondice – vysoká hladina vitamínu C v pažitce zvyšuje účinnost imunitního systému, stimuluje produkci bílých krvinek a kolagenu, který je základním stavebním prvkem krevních cév, tkání a svalů.
- kosti – vitamín K zpomaluje řídnutí kostí a zvyšuje jejich integritu, ve vyšším věku je tedy důležitým agentem proti osteoporóze a artritidě.
- prevence rakoviny – výzkumy ukazují, že flavonoid quercetin může účinně bránit před propuknutím široké škály typů rakoviny, jeho účinek je zvýšen antioxidační aktivitou vitamínů C a K.
- zrak – karoteny v pažitce (lutein a zeaxantin) snižují oxidační stres v očích a chrání před šedým zákalem nebo makulární degenerací.
- vývoj plodu – konzumace pažitky v těhotenství zaručuje příjem kyseliny listové, která je nejlepší ochranou před defekty neurální trubice u novorozenců.
- detoxikace – pažitka má mírně močopudné vlastnosti, stimulací močení pomáhá tělu zbavit se přebytečných toxinů, soli, vody a dokonce i tuku.
Pažitka je nejlepší čerstvá, sušením ztrácí aroma i léčivé schopnosti. Zařaďte ji za okno kuchyně mezi další hrnkové bylinky, poslouží vám lépe než syntetické vitamíny. Rozhodli jste se vypěstovat si doma pažitku? Pak se vám bude hodit článek jak začít s pěstováním bylinek, kde se dozvíte, jaký substrát je pro bylinky doma nejlepší a konkrétní tipy pro pažitku i další bylinky.