Pěstujte pažitku, bude vám k užitku!

pazitka
foto:Freeimages.com/John Byer

Duté zelené listy pažitky (Allium schoenoprasum) připomínají silnější trubice listů cibule. Příbuzenstvo se prostě nezapře, spolu s ní, pórkem, česnekem a medvědím česnekem patří do jednoho botanického rodu. Její výhodou jsou malé nároky na pěstování, takže není problémem provést výsev do květináče a mít ji po ruce přímo v kuchyni. Výborně slouží jako zelená bylinka k ochucení ryb, polévek, omáček, salátů, pokrmů z brambor a podobně. Oproti cibuli nebo česneku je její štiplavost mnohem mírnější, takže si ji oblíbí i děti.

I přes zdánlivě menší sílu působí velmi léčivě a díky ní se budete cítit fit. Podívejte se, kde všude pažitka boduje:

  • trávení – obsažené sulfidy a další organické sloučeniny nacházející se v pažitce účinně mírní zažívací obtíže, má antibakteriální schopnost eliminovat bakterie rodu Salmonela, takže může zabránit velké katastrofě
  • srdce – alicin snižuje hladinu “špatného” cholesterolu v krvi a posiluje srdce, spolu s draslíkem přispívá k úpravě vysokého krevního tlaku do normálních hodnot, quercetin brání kornatění tepen a snižuje srdečního kolapsu
  • imunita a kondice – vysoká hladina vitamínu C v pažitce zvyšuje účinnost imunitního systému, stimuluje produkci bílých krvinek a kolagenu, který je základním stavebním prvkem krevních cév, tkání a svalů
  • kosti – vitamín K zpomaluje řídnutí kostí a zvyšuje jejich integritu, ve vyšším věku je tedy důležitým agentem proti osteoporóze a artritidě
  • prevence rakoviny – výzkumy ukazují, že flavonoid quercetin může účinně bránit před propuknutím široké škály typů rakoviny, jeho účinek je zvýšen antioxidační aktivitou vitamínů C a K
  • zrak – karoteny v pažitce, lutein a zeaxantin, snižují oxidační stres v očích a chrání před šedým zákalem nebo makulární degenerací
  • vývoj plodu – konzumace pažitky v těhotenství zaručuje příjem kyseliny listové, která je nejlepší ochranou před defekty neurální trubice u novorozenců
  • detoxikace – pažitka má mírně močopudné vlastnosti, stimulací močení pomáhá tělu zbavit se přebytečných toxinů, soli, vody a dokonce i tuku

Pažitka je nejlepší čerstvá, sušením ztrácí aroma i léčivé schopnosti. Zařaďte ji za okno kuchyně mezi další hrnkové bylinky, poslouží vám lépe než syntetické vitamíny.

Štítky , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Redakce

Označení Redakce v prvním případě znamená, že autor článku si přeje zachovat své soukromí. Druhou možností je, že se jedná o text, na němž se podílelo více autorů.

Komentáře jsou uzavřeny.