Není nad to si občas pořádně zamlsat. Někdo spořádá tabulku čokolády, jiný zase pytlík smažených brambůrků. Mlsat se dá i zdravě a zrovna kakaové boby jsou oblíbenou alternativou pro milovníky čokolády i oříšků.
Kakaové boby a látky v nich obsažené
Kakaové boby (Theobroma cacao) jsou semena kakaovníku obsažená v cca 30 cm dlouhém plodu. Jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahují také enzymy dobré nálady a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Dále pak hořčík, železo, síru, chrom, mangan a zinek. Nenasycené mastné kyseliny omega 6, které jsou často v nekvalitních čokoládách pražením znehodnocovány a přeměněny na nezdravé kyseliny. Obsahové látky, zejména enzymy dobré nálady, dokáží v člověku probudit dlouhotrvající spokojenost, jsou zdrojem energie a podpoří zdravý životní styl.
Pražené či nepražené kakaové boby
Nejlepší kakaové boby jsou bezpochyby nepražené. Pražením ze značné části přichází o cenné látky prospěšné zdraví. Konzumují se oloupané i se slupkou, záleží na chuti každého. Nadrcené najdou využití rovněž v kuchyni. Chuť kakaových bobů je specifická, něco mezi hořkou čokoládou a oříšky, nečekejte však výrazně sladkou chuť jako u klasické čokolády nebo kakaového prášku namíchaného s cukry a jinými sladidly. Vůně je příjemně čokoládová.
Kdo rád jí oříšky nebo čokoládu, bezpochyby si kakaové boby oblíbí. Mezi nejkvalitnější odrůdu kakaových bobů patří Arriba Nacional z Ekvádoru, která je dostupná i na českém trhu. Víte, že kakaové boby se řadí mezi nejlepší přírodní prostředky proti vráskám?