Koriandr setý (Coriandrum sativum) je bylinkou typickou pro indickou, arabskou a čínskou kuchyni, velmi populární je v Latinské Americe, zejména v Mexiku. Jde o jednoletou rostlinku příbuznou anýzu, kmínu nebo kopru, která je nenáročná na pěstování, stejně jako řada jiných hrnkových bylinek. Lístky jsou vynikající k dochucení polévek, masa, zeleninových jídel, přidat je můžete do sendvičů, tradiční mexické plněné tortilly jsou bez nich téměř nepředstavitelné. Sušená semínka jsou výhodná díky dobré skladovatelnosti a celoroční dostupnosti, mají výraznější kořeněnou, ale mírně nasládlou chuť.
Hodí se při přípravě slaného i sladkého pečiva, do směsí koření na masa a uzeniny, k nakládání zeleniny a hub. Kandovaná semena koriandru obalená v cukru byla známá pod označením „cicvárkové semínko“ a užívala se proti bolestem břicha.
Vitamíny a nutriční látky v koriandru
Koriandr je bohatý na vlákninu, vitamíny A, C, E a K, železo, zinek, silice, třísloviny, zastoupen je také vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan, thiamin a niacin. Proto je dobré využívat jeho léčivý potenciál a benefity pro zdraví.
Koriandr účinky
- zlepšuje trávení a podporuje správnou funkci jater
- stimuluje sekreci inzulínu a reguluje tak cukr v krvi
- snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu
- má protizánětlivé vlastnosti, ulevuje při artritidě a revmatických potížích
- vláknina spolu s flavonoidy chrání sliznici tlustého střeva před rakovinou
- vitamín A a další antioxidanty jsou důležité pro zdravé oči
- obsah železa ho předurčuje k podpoře krvetvorby a léčbě anémie
- působí antisepticky, odvar je dobrým kloktadlem na afty a zevně pomáhá při hojení vředů
- zklidňuje nervy a zlepšuje paměť
- žvýkání semínek odstraňuje zápach z úst
Jak vidíte, koriandr není jen tak nějaká hrnkovka, vyplatí se pro něj udělat mezi ostatními své místo. Až si doma budete připravovat skvělé burrito, nezapomeňte do něj pořádnou porci koriandru přidat.