Search
Close this search box.

Cukrovka, dieta a bylinky

Zdroj: Freepik.com

Diabetes je skupina onemocnění vznikajících v důsledku poruchy metabolismu cukrů v těle. Příčinou je nedostatek hormonu inzulínu, který zajišťuje podmínky pro štěpení glukózy. Moderní léčba spočívá v podávání inzulínu, pohybu a dietě. Díky tomu může vést většina diabetiků plnohodnotný život a cukrovka už není asi takovým strašákem. Ovšem existují i bylinky na cukrovku, které při léčbě mohou být nápomocné, nikoliv ji nahradit.

Od roku 1980 stoupl počet diabetiků 3x

Měla by ovšem být. Počet diabetiků u nás od roku 1980 do dneška stoupl přibližně 3x. Nyní je v Česku evidováno více než 800 tisíc léčených diabetiků. Jde o číslo, ze kterého běhá mráz po zádech.

Je prokázáno, že největší vliv na propuknutí onemocnění má obezita v důsledku přejídání se, nesprávného složení jídla a nedostatku fyzické aktivity. Jednoduše se dá tedy vyvodit prevence – racionální strava a pohyb. Svou roli mohou hrát i bylinky vhodně zařazené do dietního režimu.

Čím nahradit cukr

Cukr je bílý jed, v nadměrném množství má na vznik cukrovky zásadní vliv. Pokud jste na sladké, můžete ho substituovat nekalorickými rostlinnými sladidly necukerného charakteru. Doma můžete snadno pěstovat stévii (Stevia rebaudiana), která je až 300x sladší než sacharóza, nebo aztécký cukr (Lippia dulcis) se sladivostí 1000x vyšší proti řepnému cukru.

Důležitost hořčíku a chromu

Dalším důležitým faktorem je příjem hořčíku. Jednou z potíží v důsledku nedostatku magnézia je inzulínová rezistence vedoucí k diabetu. Nezapomeňte tedy do jídelníčku zařadit dýňová, slunečnicová a sezamová semínka, různé druhy ořechů a zelené bylinky jako bazalku, tymián, kopr nebo pažitku. K mlsání jsou vhodné místo sladké čokolády na hořčík bohaté nepražené kakaové boby.

Porušená glukózová tolerance bývá zase výsledkem deficitu chromu. Na talíř ho nejvíce naservírujete v celozrnném pečivu, houbách, chřestu, švestkách a zelených fazolkách. Zapíjet můžete červeným vínem.

Bylinky

Na hladinu glukózy v krvi a produkci inzulínu pozitivně působí také některé tradiční evropské léčivky, zejména pampeliška lékařská, kotvičník zemní, vavřín vznešený, kopřiva dvoudomá, puškvorec obecný, cibule a česnek. Z orientálních bylin vykazuje velký vliv ženšen pravý, aloe vera a bazalka posvátná.

Diabetu můžete předcházet také pravidelnou konzumací syrové (raw) stravy místo tepelně upravených potravin. Dlouhé a nešetrné kulinární technologie zvyšují glykemický index (GI) potravin. Zatímco brambory vařené ve slupce mají GI 50, smažené hranolky pak 90, tedy téměř dvojnásobný. Myslete na to, až se příště pustíte do vaření.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články