Potraviny, které vás v zimě zahřejí s tipy na recepty

Není nad příjemnou večerní procházku. V zimních měsících se ale můžeme vracet promrzlí a potřebujeme se zahřát. Čaj s medem už je klasika. Jaké jsou další potraviny, které vás spolehlivě zahřejí? Potraviny na zahřátí: Zelenina: červená řepa, cibule, zelí, mrkev, celer, kapusta, dýně, česnek, pórek Ovoce: jablka, hrozny, sušené ovoce… Pokračovat v čtení

Domácí kvašáky – křupavá medicína

Domácí kvašáky – křupavá medicína

Kvašené okurky neboli kvašáky jsou perfektním způsobem konzervovanou zeleninou. Mléčné kvašení, odborně zvané laktofermentace, je šetrný přírodní proces, který nejen uchová nutriční parametry zpracovávané zeleniny, ale dokonce je výrazně vylepší. Anaerobní mléčné bakterie při něm štěpí obsažené cukry a vytvoří kyselé prostředí, které potravinu chrání před hnilobou a toxiny. Velkou… Pokračovat v čtení

Jak si udělat domácí bylinkové mýdlo

Jak si udělat domácí bylinkové mýdlo

Ptáte se, proč se pachtit s výrobou domácího mýdla, když za pár korun koupíte mýdlo už hotové? Jednoduše proto, že každé mýdlo nemusí naší pleti zrovna svědčit. Stačí se podívat na složení některých průmyslově produkovaných a možná vás zarazí, jak dlouhý seznam chemikálií obsahují. Výroba mýdla je přitom dovedností, kterou… Pokračovat v čtení

Cizrnový hummus s přírodními afrodiziaky

Cizrnový hummus s přírodními afrodiziaky

Hummus je lahodný cizrnový dip s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, solí a sezamovou pastou tahini. Recept pochází z oblasti Středního východu, ale jeho popularita je celosvětová. Není se co divit, příprava není složitá, chutná nejen veganům či vegetariánům, ale i zapřísáhlým masožravcům, a obsahuje spoustu důležitých nutrientů. Hummus nabízí… Pokračovat v čtení

Jak vyrobit přírodní osvěžovač vzduchu

Jak vyrobit přírodní osvěžovač vzduchu

Pořádný jarní úklid bývá spojen s více či méně příjemnou vůní čistících a dezinfekčních prostředků. Mnoho z těchto produktů průmyslové chemie obsahuje řadu lidskému zdraví nepříliš nakloněných sloučenin. I když výrobci prostřednictvím lákavých obalů a reklam předstírají, že přinášejí do našich domovů dotek přírody, opak je pravdou. Stačí se podívat na… Pokračovat v čtení

2 recepty na léčivý zázvorový sirup

2 recepty na léčivý zázvorový sirup

Číňané a Indové používali zázvor již před více než čtyřmi a půl tisícem let. Již na přelomu letopočtu se stal důležitou komoditou při obchodování mezi západem a východem. Lidé v té době neměli k dispozici údaje o chemickém složení zázvoru jako máme my dnes. Nevěděli, že obsahuje přes 100 bioaktivních… Pokračovat v čtení

Džem z černého bezu s jablky

Džem z černého bezu s jablky

Střapce temně černých bobulí zdobících bezové keře obsahují báječný koktejl vitamínů a antioxidantů, které v zimě přijdou každému vhod. Posílením imunity pomáhají organismu odolat útokům chřipky a bakteriálních infekcí. Čerstvé je ale nejde skladovat, vyžadují zpracování. Možností je hned několik. Ze šťávy lze připravit sirup nebo černé kuličky kompotovat podobně… Pokračovat v čtení